Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Βρούτση με τον Χ. Ράιχενμπαχ το πρωί της Τετάρτης

Στο επίκεντρο τα εργασιακά


Από το υπουργείο Εργασίας δηλώνουν άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου στο πακέτο των 11,9 δισ. είναι 4,8 - 5 δισ. ευρώ
Από το υπουργείο Εργασίας δηλώνουν άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου στο πακέτο των 11,9 δισ. είναι 4,8 - 5 δισ. ευρώ   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, θα έχει στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με τους επικεφαλής των υπηρεσιών του υπουργείου, κατά τις οποίες εξετάσθηκαν θέματα των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικά θέματα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8 - 5 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός πήγε και στη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Μέργου και των επικεφαλής της τρόικας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις από την τρόικα για επιπλέον περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ ανοικτά είναι τα θέματα για τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, επανέλαβε σε δηλώσεις του (στον ΒΗΜΑ 99,5) ότι η τρόικα ζητεί μετ' επιτάσεως μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος (το περίπου 64% των συνολικών μέτρων της διετίας).

Από το πακέτο των περικοπών, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ. Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής της τρόικας είδαν κατ' ιδίαν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στο υπουργείο από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: