Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αγορές αγροτών χωρίς μεσάζοντες φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Πηγή: Αγορές αγροτών χωρίς μεσάζοντες φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Aγορές αγροτών στα πρότυπα των ευρωπαϊκών Farmers Markets ετοιμάζεται να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την επιτυχία του κινήματος της πατάτας.

Στόχος είναι να μικρύνει η απόκλιση που παρατηρείται στις... 

τιμές μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

«Ηδη ξεκινούν δύο τέτοιες αγορές αγροτών, τα γνωστά Farmers Markets, όπου οι γεωργοί μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο, απευθείας τα προϊόντα τους, στον καταναλωτή», επεσήμανε στη Βουλή ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ο κ. Τσαυτάρης τόνισε πως γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές για να περιορισθεί η σπατάλη.

«Για παράδειγμα υπάρχει μια πολύ σημαντική υποδομή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις που για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τα Επιμελητήρια, να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα δημοπρατήριο. Θα αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία περιμένουμε να παραδώσει εντός των επομένων 2 μηνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών Προϊόντων ετοιμάζονται δύο τροπολογίες καθώς διαπιστώνονται δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας

«Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους», είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες πλήττονται από την κρίση και υπολογίζονται στα 800.000 άτομα ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι το υπουργείο εξασφάλισε από τον άξονα της επισιτιστικής βοήθειας 20 εκατ. ευρώ για να διανείμει πέντε βασικά προϊόντα.

«Το πρώτο εξ αυτών είναι ρύζι αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ. Αν είχε ολοκληρωθεί η εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που έθεσε ένας εκ των διαγωνιζομένων θα είχε ολοκληρωθεί και η προώθηση των μακαρονιών. Η βοήθεια ισχύει, επίσης, για το λάδι, τη φέτα και τη γραβιέρα», ανέφερε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: