Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ


Καταργούνται 55 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα


Καταργούνται 55 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα 
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην «αποστράτευση» σημαντικού αριθμού στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια φέρεται να είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με σκοπό να εξοικονομούνται πόροι ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα λειτουργικά έξοδα του αρμόδιου υπουργείου.


Ενώ ήδη πρέπει να θεωρείται ως ειλημμένη η απόφαση μείωσης των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων από 21 σε 9, όπως αναφέρεται στο protothema.gr,  οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν δρομολογήσει τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών κατά 15%, καθώς και την αντίστοιχη των εισαγόμενων στις στρατιωτικές σχολές κατά 30%. Με αυτήν την αναπροσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργούνται νέα δεδομένα με επίδραση σε χρονικό ορίζοντα 35ετίας.  

Παράλληλα, η προτεινόμενη περικοπή λειτουργικών δαπανών του υπουργείου συνοδεύεται από προτάσεις για μειώσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να εξοικονομηθούν 437 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 333 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από αναδιαπραγμάτευση υπαρχουσών συμβάσεων, ενώ τα υπόλοιπα 104 εκατομμύρια αναμένεται να έλθουν ως όφελος από τηνακύρωση προγραμμάτων σχετικών με την αγορά όπλων, των οποίων η παραλαβή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει από το στράτευμα

Κατόπιν αυτών, το όφελος στο σκέλος των δαπανών, από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπολογίζεται σε 437 + 80= 517 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός αυτός υποστηρίζεται ότι θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις τελικές εξελίξεις στο σκέλος των μισθολογικών απολαβών των ένστολων.   

Τέλος, συνδυαστικά με το δημοσιονομικό όφελος, εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση στο στράτευμαθα ευνοήσει τόσο τη λειτουργική βελτιστοποίηση όσο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: