Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Δεν έχουν νόημα προσωπικές διαφωνίες και προσωπικές κόκκινες γραμμές», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος: Δεν θα ανεχθούμε καθυστερήσεις και τετελεσμένα

«Κανείς δε δικαιούται να φέρει τη Βουλή προ τετελεσμένων γεγονότων», διεμήνυσε προς Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας- κομματικών οργάνων εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για το ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως δεν υπάρχει χρόνος. «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, πριν Γιουρογκρούπ και σίγουρα πριν από αμερικανικές εκλογές», τόνισε.

Διαφοροποιήθηκε από το δίδυμο Σαμαρά- Στουρνάρα και στη θεωρία των ισοδυνάμων, λέγοντας πως δεν αποδείχθηκε αξιόπιστη και σοβαρή. Από τις πρώτες του κουβέντες προχώρησε σε ρήξη με όσους αρνούνται να προσφέρουν, για παράδειγμα τους δικαστές και όσους προβάλουν προσωπικές διαφωνίες λόγω προσωπικών προβλημάτων.

Από τη συνεδρίαση λείπει, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ δεν είναι μέλη κάποιου οργάνου ο Χρήστος Παπουτσής και η Άννα Διαμαντοπούλου. Σε ότι αφορά στις ομιλίες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησαν να ενημερωθεί και να αποφασίσει για τα μέτρα η κοινοβουλευτική ομάδα. "Αν έχουμε διαφωνίες ας πάρουμε αποστάσεις" είπε χαρακτηριστικά ο τελευταίος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε πως θα γίνει το νέο κούρεμα χωρίς αποφάσεις κοινοβουλίων (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από EFSF, επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή και επιστροφή κερδών από ΕΚΤ) και χαρακτήρισε την παράταση δεδομένη.

Αναφέρθηκε και στις διακομματικές σχέσεις. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αλαζονεία της ανευθυνότητας και επανέλαβε πως η πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση είναι ανοιχτή. "Τον Ιούνιο απέτυχε η στρατηγική της εκλογικής εφόδου" υποστήριξε και επανέλαβε πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας ώστε να πετύχει η εναλλακτική στρατηγική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως έχει καθαρό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άνοιξε τον κύκλο της βίας με τους προπηλακισμούς πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων επιλογή ρεαλισμού και ευθύνης. Αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δις ευρώ τόνισε ότι θα πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός διπλού συμβιβασμού: στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κυβέρνησης με τους εταίρους μας της τρόικας. Είπε πως αντιλαμβάνεται την αγωνία των στελεχών αλλά τόνισε ότι δεν έχουν νόημα οι ατομικές κόκκινες γραμμές. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ επιμένει να λέει όχι σε οριζόντιες διακοπές και να ζητά κοινωνική δικαιοσύνη στην εσωτερική ισορροπία του πακέτου των μέτρων. "Δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για περικοπές των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων- συνταξιούχων και των αναπηρικών επιδομάτων" ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας μερικά παραδείγματα.

Για το καυτό θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είπε ότι δε μπορεί να γίνει μέσο αύξησης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και πως ο αυξημένος φόρος πρέπει να επιστρέφεται άμεσα στους πολίτες. "Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία καθυστέρηση στην ενημέρωση και κανένα τετελεσμένο γεγονός" επανέλαβε, "όλα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως, δε θα ανεχθούμε και καμία καθυστέρηση" προσέθεσε, σε ένα ακόμη μήνυμά του προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. "Αλλά δε γίνεται να συζητάμε μόνο για αυτά. Πρέπει να μιλήσουμε και για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" σημείωσε, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα για όσες γίνονται με διαφάνεια. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη στρατηγικού ελέγχου των τραπεζών από το κράτος στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. "Κρατήσαμε τη χώρα όρθια πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις" τόνισε επισημαίνοντας τις θετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και της ΕΕ. Πρέπει το κράτος να λειτουργεί προσέθεσε και ανέφερε ως επόμενα θέματα συνεργασίας την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με βάση αυτά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση, επιμένει στη συμπόρευση και τη ΔΗΜΑΡ, στην ανάγκη οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας και στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: