Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών- Πιέσεις από τρόικα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


Πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών- Πιέσεις από τρόικα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις 
Στα 9,5 δισ. ευρώ, από τα 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου μέτρων, ανεβαίνουν οι αξιώσεις της τρόικα, η οποία έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Συγκεκριμένα, η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ του ποσού των 4 δισ. που υπολείπονται για να «κλειδώσει» το πακέτο, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.   
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα φαίνεται να κλείνει και επίσημα το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.
Εφόσον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων φαίνεται να γλιτώνουν οι συντάξεις του ΟΓΑ,  για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φέρονται να πιέζουν και για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. 

Το πρωί σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι η διαφορά κυβέρνησης και τρόικα είναι 4 δισ. ευρώ και ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ που δέχεται η τρόικα περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.


Μέχρι την Κυριακή θα είναι έτοιμο το πακέτο μέτρων 

Την εκτίμηση ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων εξέφρασε ουπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που είχε τρίωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως υπάρχει συντονισμός και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα «κλείσουν» έως την Κυριακή. 

«Ελπίζω, μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πάντως» ήταν η απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση. Ρωτηθείς εάν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε χαρακτηριστικά πως «κλείνει, πάντως».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που συμμετείχε στη συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις φήμες που θέλουν το υπουργείο Εργασίας να λαμβάνει μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζω για μέτρα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας άνω των 4,8 με 5 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: