Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νέος πρόεδρος με διαφορά 1,7% Οριακή νίκη Μαδούρο στη Βενεζουέλα, δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση


O «εκλεκτός» του Τσάβες αναδείχθηκε νικητής με μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του
O «εκλεκτός» του Τσάβες αναδείχθηκε νικητής με μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Με 50,76% επικράτησε ο Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, έναντι 49,07% του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη» είπε ο Μαδούρο μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ανοικτός στο αίτημα της αντιπολίτευσης να επανεξεταστεί το αποτέλεσμα. Δεν αναγνωρίζει τη νίκη Μαδούρο ο Καπρίλες, λέγοντας πως θα περιμένει μέχρι την πλήρη εξέταση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τη νίκη Μαδούρο, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα δεν θα ανατραπεί με την καταμέτρηση και των ελάχιστων εκλογικών τμημάτων που δεν έχουν ενσωματωθεί.

Η διαφορά δεν ξεπερνά τις 235.000 ψήφους.

Η Επιτροπή κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Σχεδόν αμέσως, οι υποστηρικτές του Μαδούρο στο Καράκας ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι αντιδράσεις ήταν εξίσου άμεσες, με υποστηρικτές του Καπρίλες να διαμαρτύρονται έντονα.

Λίγο αργότερα, ο Μαδούρο εμφανίστηκε και μίλησε για μία δίκαιη νίκη, τονίζοντας την ανάγκη ομοψυχίας. Στο διάγγελμά του, ο εκλεκτός του Τσάβες εξήρε την κληρονομιά του Κομαντάντε και είπε πως θα συνεχίσει τον αγώνα του.

Η αντιπολίτευση, είπε ο Μαδούρο, «θέλει επανεξέταση, το υποδεχόμαστε θετικά». «Ζητώ επίσημα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να διεξαχθεί επανεξέταση» είπε ο Μαδούρο.

Καπρίλες: «Να μετρηθεί ξανά κάθε μία ψήφος»


Ο Καπρίλες εμφανίστηκε λίγο αργότερα, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα. Λέγοντας πως ο Μαδούρο «έχασε τις εκλογές», ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και θα περιμένει μέχρι να εξεταστούν πλήρως τα στοιχεία.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά ότι θέλει «να καταμετρηθεί ξανά κάθε μία ψήφος». Στο διάγγελμά του αναφέρθηκε επίσης σε «εκατοντάδες περιστατικά» που καταγράφηκαν στην εκλογική διαδικασία, υπονοώντας παρατυπίες.

Η εκλογική συμμετοχή κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη μάχη του φθινοπώρου, φτάνοντας το 78%, έναντι ελάχιστα πάνω από 80% τον Οκτώβριο.

To αποτέλεσμα διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις, που ήθελαν άνετη επικράτηση του Μαδούρο αλλά παραμένει πικρό για την αντιπολίτευση -η οποία υφίσταται έτσι την τρίση κατά σειρά ήττα της σε έξι μήνες (στις δύο προεδρικές εκλογές και στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: