Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Επιστροφή 19 δισ. ευρώ Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο Γ.Ζανιάς


Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής
Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την ικανοποίησή του για την επιστροφή 19 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς τη Δευτέρα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών, η εξυγίανση και η ενοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση, παίζουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Ζανιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν οι τράπεζες να προσαρμόζουν τα μεγέθη τους στο βέλτιστο και επίσης εξορθολογίζουν τα λειτουργικά τους κόστη. Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε.
Η ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με το πώς θα σώσουμε τις τράπεζες στο μέλλον μετά την κυπριακή υπόθεση, δεν έχει καμία συνάφεια με την ελληνική περίπτωση, σημείωσε.
Όχι μόνο διότι οι πόροι έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι ήδη διαθέσιμοι, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων, προσέθεσε.
Για παράδειγμα, επισήμανε, οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν οι ίδιες η πηγή του προβλήματος, όπως ήταν η περίπτωση αυτή σε άλλες χώρες.
Επίσης, σημείωσε, το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα μικρότερα και πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους, έκοψε την αλυσίδα της «μόλυνσης» προς την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: