Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι έρευνες κινούνται στο σκοτάδι Τρομοκρατία στη Βοστώνη, άγνωστος ο δράστης, λέει ο Ομπάμα


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Ως πράξη τρομοκρατίας ερευνά το FBI τις εκρήξεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δίδυμες εκρήξεις αποτελούν έργο εγχώριας, διεθνούς ομάδας ή μεμονωμένου προσώπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν ακόμη τα κίνητρα, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να επαγρυπνούν και να απευθυνθούν στις Αρχές εάν διακρίνουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται βόμβες με στόχο αθώους πολίτες, πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις «ειδεχθή και δειλή ενέργεια».

Ουδείς έχει τεθεί επί του παρόντος υπό κράτηση για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική επικράτεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ούτε και έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις βόμβες που σκότωσαν τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο αγόρι, και τραυμάτισαν περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Οι 17 από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριές κακώσεις ή ακρωτηριασμένοι. Ένα κορίτσι εννέα ετών, ένα επτάχρονο αγόρι, άλλος ένας 12χρονος και ένα νήπιο δύο ετών βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης...




Το FBI ηγείται της έρευνας για τους δράστες και τα κίνητρα του φονικού χτυπήματος που συνέθλιψε την εορταστική ατμόσφαιρα στον παγκοσμίου φήμης Μαραθωνίου της Βοστώνης, μία από τς μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις των ΗΠΑ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα της «Ημέρας των Πατριωτών» -πολιτειακή γιορτή της Μασσαχουσέττης, προς τιμήν της εναρκτήριας μάχης της Αμερικανικής Επανάστασης, στο Λέξινγκτον.

  • Απαντήσεις για το τυφλό χτύπημα στη Βοστώνη αναζητούν οι ΗΠΑ
To Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ότι δεν υπάρχουν «γνωστές πρόσθετες απειλές» στη Βοστώνη μετά το αιματοκύλισμα του Μαραθωνίου.

Αποσαφηνίστηκε, επίσης, τόσο εκ μέρους του FBI, όσο και εκ μέρους του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ, ότι δεν εντοπίστηκαν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί πέραν των δύο που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου.

Τις δραματικές ώρες μετά τις επιθέσεις, που οδήγησαν σε πρωτοφανείς σκηνές τρόμου και πανικού, είχαν υπάρξει πληροφορίες περί εντοπισμού τουλάχιστον άλλων δύο εκρηκτικών μηχανισμών που δεν είχαν εκραγεί.

15 φωτογραφίες
Γιατροί που φρόντισαν τους τραυματίες δήλωσαν ότι αφαίρεσαν θραύσματα από σκάγια και κομμάτια «που έμοιαζαν με καρφιά». Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί φέρεται να ήταν κατασκευασμένοι από χύτρες ταχύτητος μέσα στις οποίες είχαν τοποθετηθεί μικρά μεταλλικά αντικείμενα, όπως μπάλες ρουλεμάν και καρφιά, με προφανή στόχο του δράστη ή των δραστών να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

«Θα φτάσουμε στην άκρη της γης για να βρουν αυτόν ή αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι' αυτό το ειδεχθές έγκλημα, και θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε για να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΝτεΛοριέ, επικεφαλής της έρευνας που διεξάγει το FBI.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της Μασαχουσέτης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να στείλουν στις αρχές κάθε μορφή οπτικοακουστικού υλικού από την ημέρα που βάφτηκε στο αίμα ο Μαραθώνιος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ενώ η ανησυχία πέρασε τον Ατλαντικό και έχει οδηγήσει και το Λονδίνο σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας εν όψει του Μαραθωνίου την Κυριακή.

Ο πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκρότημα κατοικιών στο Ρεβίρ, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βοστώνης, και αφαίρεσαν μία μεγάλη τσάντα από ένα διαμέρισμα τα ξημερώματα της Τρίτης. Στοιχεία σχετικά με πιθανή ευρήματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, επί του παρόντος δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ούτε και έχει υπάρξει αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης.

H μοναδική αντίδραση από ισλαμιστικά κινήματα ήρθε από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, εκπρόσωπος των οποίων ανέφερε στο Associated Press πως η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τα περιστατικά στη Βοστώνη.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα εμπειρογνώμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη με διεθνείς διασυνδέσεις, ήταν όμως πολύ καλά προετοιμασμένη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: