Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επί ποδός η αντιπολίτευση Διαδηλώσεις και νεκροί δυναμιτίζουν το μετεκλογικό σκηνικό στη Βενεζουέλα


Υποστηρικτές του Καπρίλες σε διαδήλωση
Υποστηρικτές του Καπρίλες σε διαδήλωση   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις και επεισόδια μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα, που έδειξαν ένα εκλογικό σώμα διχασμένο και όξυναν ακόμη περισσότερο την πόλωση των τελευταίων εβδομάδων.

Ο γενικός εισαγγελέας κάνει λόγο για επτά νεκρούς και 61 τραυματίες, αλλά και 135 συλλήψεις.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή της πρωτεύουσας και την επαρχία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, Καράκας, καθώς και σε άλλες πόλεις την Τρίτη, αποκλείοντας δρόμους, καίγοντας ελαστικά, συγκρουόμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε τουλάχιστον μία από τις συγκρούσεις, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και έριξε σφαίρες από καουτσούκ σε σύγκρουση με κουκουλοφόρους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι πετούσαν πέτρες στα όργανα της τάξης σε πλούσια συνοικία του Καράκας.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, από τις οποίες ο εκλεκτός του Ούγκο Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, επικράτησε με 50,8% έναντι 49% του Ενρίκε Καπρίλες, το κλίμα είναι οξυμένο.

Ο Καπρίλες ζήτησε επανακαταμέτρηση γιατί υποστηρίζει ότι επικράτησε σε ψήφους όπως και γιατί έχει καταγραφεί σωρεία παραβάσεων. Αν και αρχικά ο Μαδούρο δεν ήταν εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο, η εκλογική επιτροπή το απέκλεισε.

Πάντως, το τεταμένο πολιτικά κλίμα, που διαχέεται και στην κοινωνία της Βενεζουέλας, συντηρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι δύο πλευρές. «Δεν θα αγνοήσουμε την θέληση του λαού, πιστεύουμε ότι κερδίσαμε» είπε ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι θέλει μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

«Φασίστα Καπρίλες, σε διαβεβαιώνω προσωπικά ότι θα πληρώσεις για το κακό που έκανες στην πατρίδα», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιοντάνο Καμπέλο…
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: