Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τετραετείς οι ατομικές συμβάσει στα ποντοπόρα Με επιμέρους αλλαγές στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις, αναφορικά με τη ναυτεργασία, το Λιμενικό, τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και την Πλοηγική Υπηρεσία, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πλέον, η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, χωρητικότητας μεγαλύτερης των 3.000 κόρων και σκάφη αναψυχής, θα είναι αποκλειστικές, μόνο για ναυτολόγηση κατώτερου πληρώματος και θα ισχύουν για τέσσερα χρόνια, από το 2013 έως το 2016, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει μέσα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να απορροφήσει μεγάλο αριθμό ανέργων ναυτικών, από πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είχε ζητήσει την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις εργασίας και στα υπόλοιπα πληρώματα.

Επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, που έχει ως στόχο την εποπτεία των εμπορικών λιμανιών, αλλά και την παρακολούθηση των λιμενικών υπηρεσιών, μετατρέπεται σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Επίσης σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου ο όρος «Λιμενικό Σώμα», αντικαθίσταται από τον όρο «Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή».

Ακόμη το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 αναδιατυπώνεται ως εξής: Το Λιμενικό Σώμα είναι ένοπλο Σώμα, στρατιωτικώς οργανωμένο, με αρμοδιότητες την ασφάλεια και την υποστήριξη της ναυτιλίας, το προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.).

Τέλος για την πλοηγική υπηρεσία που μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία προβλέπει τη συμμετοχή σε αυτήν, υποχρεωτικά του δημοσίου και του ναυτικού προσωπικού της ως μετόχων.

Μετά το πρώτο εδάφιο του στοιχείου α' της παραγράφου 1 του άρθρου 49 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Στην ως άνω εταιρεία συμμετέχουν υποχρεωτικά το Δημόσιο και το ναυτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ως μέτοχοι, προαιρετικά δε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών Άγγελος Βασιλάκος σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι το δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα και τον έλεγχο των πλοηγικών τελών, αλλά η διαχείριση να ανατεθεί αποκλειστικά σε έναν φορέα που να συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι έναντι ανταλλάγματος.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας Τρύφωνας Γρυπαίoς και της Πανελλήνιας Ενωσης Κυβερνητών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σκληβάκης, είχαν ζητήσει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πλοηγικής για να μπορεί να προσφέρει σωστές και ασφαλείς υπηρεσίες στις εταιρείες εμπορικών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων.

Σημειώνεται ότι η πλοηγική υπηρεσία δεν έχει επιβαρύνει ποτέ έως τώρα τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ έχει δικά της έσοδα και κεφάλαιο. Σε αυτήν υπηρετούν αυτή τη στιγμή 127 άτομα ενώ οι οργανικές ακάλυπτες θέσεις είναι 95. Έχει 13 σταθμούς σε όλη τη χώρα, σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Σύρο, Χαλκίδα, Ιτέα και Λαύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, οι πλοηγοί κάθε χρόνο οδηγούν μέσα και έξω από το λιμάνι μόνο του Πειραιά, 14.000 πλοία διαφόρων τύπων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: