Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση Διαδικασίες-εξπρές για τους επίορκους προωθεί η κυβέρνηση


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης  

Αθήνα
Με νομοθετική ρύθμιση και έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου επισπεύδει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το Έθνος, η ερμηνευτική εγκύκλιος με την οποία θα παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων θα κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες.

Στην εγκύκλιο θα δίνονται οδηγίες για τη σαφή περιγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και θα ζητείται να κατατίθενται πλήρης φάκελοι για κάθε υπόθεση προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Επίσης, το υπουργείο θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών τροπολογία στη Βουλή στην οποία θα προβλέπεται ότι υποθέσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα ή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από τη δικαιοσύνη θα μπορούν να παραπεμφθούν με το ερώτημα της οριστικής παύσης και της αποχώρησής τους από το Δημόσιο.

Ενστάσεις θα μπορούν να κατατεθούν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεπερνώντας το χρονοβόρο στάδιο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου.

Οι προσλήψεις

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για προσλήψεις σε αναλογία «1 προς 1» αφορά στην ανανέωση του προσωπικού του Δημοσίου. Όπως διευκρινίζουν, δεν θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις μέχρι το 2014 αλλά λιγότερες, καθώς στην αναλογία θα υπολογίζονται μόνο οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις μέσω εθελουσίας. Οι εθελούσιες αποχωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα προσμετρηθούν στην αναλογία «μία πρόσληψη κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις», που ισχύει ως έχει.
Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι προσλήψεις θα γίνουν σε τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες.

«Ο νέος υπάλληλος θα πάει σε υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη. Εκεί χρειαζόμαστε την ποιοτική αναβάθμιση, νέους ανθρώπους στη θέση ακατάλληλων, ανθρώπους με ποιοτικά προσόντα» είπε, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2016 επιτυγχάνεται δεδομένων και των συνταξιοδοτήσεων. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: