Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βήμα προς την τραπεζική ένωση Πράσινο φως από το Eurogroup σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM


Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λουξεμβούργο
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν αργά την Πέμπτη σε συμφωνία -πάνω σε γενικά πλαίσια, οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί όλες- αναφορικά με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια που θα διαθέτει ο ESM χωρίς, δηλαδή, να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε, στις γενικές γραμμές, ότι ο ESM θα ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τράπεζες» με ταμειακά προβλήματα στη ρευστότητά τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την τραπεζική ένωση με τη συμφωνία στα βασικά σημεία του μελλοντικού καθεστώτος», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδείς προσδοκίες από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ο Νούναν εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περί τους 12 μήνες.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ανέρχονται σήμερα στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση είναι ένα βήμα προς την τραπεζική ένωση, αν και σε σχέση με τα πρώτα σχέδια και τις αρχικές διακηρύξεις το 2012, τα μέτρα που αποφασίζονται σήμερα είναι περιορισμένου εύρους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: