Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ράβε - ξήλωνε στο φόρο ακινήτων: Αφορολόγητο στα 300.000 ευρώ εξετάζει το ΥΠΟΙΚ



Ποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Την ιδανική ισορροπία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναζητεί η κυβέρνηση για τον νέο φόρο ακινήτων.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφασίστηκαν αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ακόμα και η μετονομασία του φόρου.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να λάβουν την Τετάρτη το σχέδιο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, ο νέος φόρος θα είναι πιο προοδευτικός, προκειμένου όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να αυξάνεται αντίστοιχα και η φορολογική επιβάρυνση. Θα προβλέπεται δε ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα. Στόχος των αλλαγών είναι η ελάφρυνση των αγροτικών ακινήτων.
Στόχος είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο στη νέα του μορφή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει ένα υβρίδιο του υπάρχοντος σχεδίου του Ενιαίου Φόρου και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με την θεσμοθέτηση ενός αφορολόγητου ορίου της τάξης των 300.000 ευρώ, όπως σημειώνει και το skai.gr.
Το νέο σχέδιο διατηρεί την πρόβλεψη του ΕΝΦΑ για φορολόγηση του κάθε ακινήτου που διαθέτει ο εκάστοτε φορολογούμενος, αλλά προβλέπει την ελάφρυνση της φορολόγησης ανά ακίνητο, με το στόχο βεβαιωμένων εσόδων για το 2014 να μειώνεται από τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα 3,4 δισ.
Το κενό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει θα καλυφθεί από τον ΦΜΑΠ.
Το νέο σχέδιο αναμένεται να δοθεί προς έγκριση στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Συνεπώς, φορολογούμενος με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τον ΦΜΑΠ που του αναλογεί, αλλά και τον νέο ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο, με αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: