Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αν λειτουργεί σε βάρος της ευρωζώνης Κομισιόν: Σε βάθος έρευνα για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας


Κομισιόν: Σε βάθος έρευνα για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία, εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Τετάρτη.

«Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη διαδικασίας και για άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική –αυτό είναι στην πραγματικότητα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο Μπαρόζο.

«Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας» πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ», εξήγησε ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».

Ωστόσο «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ, επισήμανε.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ενίσχυση της ζήτησης στη Γερμανία θα μπορούσε να διαχυθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στις χώρες αυτές να είναι ανταγωνιστικές.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν ακολουθεί τα τελευταία στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εμφάνιζε πλεόνασμα πάνω από το 6% του ΑΕΠ για τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό είναι το όριο για το πότε ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χαρακτηρίζεται υπερβολικό με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: