Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο πρόεδρος τα...'χασε Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατεβάζει το στρατό για να ρίξει τις τιμές!



Αλλοπρόσαλλες οι κινήσεις του προέδρου της Βενεζουέλας - Αφού μετέφερε τα Χριστούγεννα τον... Νοέμβριο, ίδρυσε υπουργείο Υπέρτατης Ευτυχίας, τώρα επιστρατεύει τις ένοπλες δυνάμεις για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Μπορεί μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες η Βενεζουέλα να έχει βασικές ελλείψεις σε ρεύμα, τρόφιμα ακόμη και χαρτί υγείας... ο Μαδούρο, όμως, δεν το βάζει κάτω!

Αφού, λοιπόν, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι η 1η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την πρόωρη έλευση των Χριστουγέννων στη Βενεζουέλα.... προς τέρψιν του λαού ανακοινώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της χώρας θα λάβουν τα μπόνους και τις συντάξεις τους σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προχώρησε ακόμη ένα βήμα. Πώς; Ιδρύωντας υπουργείο για την «κοινωνική ευτυχία» προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό των πολιτών. Το υπουργείο, όπως είπε ο Μαδούρο σε ραδιοφωνική του ομιλία, θα λειτουργεί στο «όνομα του αγώνα για να περάσει η χώρα πέρα από την καπιταλιστική πράξη πραγμάτων» αλλά και στο πνεύμα των «υψηλών ιδανικών στα οποία ομνύει κάθε άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη, χριστιανό και τσαβίστα».

Τώρα, ο Μαδούρο επιστρατεύει τις ένοπλες δυνάμεις για να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Kατηγορώντας την «παρασιτική αστική τάξη» για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στράφηκε στις ένοπλες δυνάμεις για να υποχρεώσει τους λιανέμπορους να μειώσουν τις τιμές τους. Ηδη η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει υπό τον έλεγχo του στρατού σειρά καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ο Βενεζουελανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ερευνών σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, οι οποίες πωλούν καταναλωτικά αγαθά από ρούχα και παπούτσια έως πλυντήρια και αυτοκίνητα, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν εξαπατούν τους καταναλωτές με υπερχρεώσεις. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα επιβάλει ανώτατο όριο στα κέρδη, καθώς η κυβέρνηση μάχεται να ανακόψει τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» με ρυθμό 54%.

Πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να επωφεληθούν από την επέμβαση του στρατού στα καταστήματα και να αποκτήσουν συσκευές με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ανεξαρτήτως εάν έπρεπε να περιμένουν ακόμα και δύο 24ωρα στην ουρά.

H κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο ενδιαφέρεται να ανακτήσει τη δημοτικότητα, που έχει απολέσει μετά την εκλογική του νίκη τον Απρίλιο. Εκτοτε ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ εικοσαετίας, ενώ στην μαύρη αγορά η τιμή του δολαρίου ΗΠΑ προς το μπολιβάρ, το εθνικό νόμισμα, εννεαπλασιάστηκε.

«Δεν αρκεί απλώς να κλείσουμε τις επιχειρήσεις, πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να πάνε φυλακή, γιατί δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν το νόμισμά μας να κλέβουν τους ανθρώπους μέσω της πώλησης προϊόντων», διεκήρυξε ο Νικόλας Μαδούρο. Χαρακτήρισε τους εμπόρους «παρασιτική μπουρζουαζία», ενώ δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ανοχή στις λεηλασίες. Υπήρξαν περιστατικά στην πρωτεύουσα Καράκας, με την αστυνομία να πυροβολεί στον αέρα για να αποτρέψει το πλήθος από το να εισβάλει σε κατάστημα.

Ο Βενεζουελανός πρόεδρος κινήθηκε και στο Διαδίκτυο, διακόπτοντας την πρόσβαση σε επτά ιστοτόπους, οι οποίοι παρακολουθούν την ισοτιμία του μπολιβάρ στη μαύρη αγορά. Κατά τον Νικόλας Μαδούρο, σπέρνουν τον πανικό και συνωμοτούν κατά της κυβέρνησης.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: