Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Λόγω ρατσιστικής βίας Η UEFA κλείνει τη Θύρα 7 στο ματς με την Γιουνάιτεντ!


Η UEFA κλείνει τη Θύρα 7 στο ματς με την Γιουνάιτεντ!
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Την απόφαση να «σφραγίσει» μέρος της εξέδρας του Ολυμπιακού στον επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας, δηλαδή σε αυτόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (25/2) για τη φάση των «16» του Champions League, έλαβε το βράδυ της Τρίτης η UEFA, λόγω φαινομένων ρατσιστικής βίας. Ετσι, κλειστό θα είναι μερικώς το ένα «πέταλο» (Θύρα 7) του γηπέδου, με την ΠΑΕ, ωστόσο, να έχει το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της απόφασης.

Για την ακρίβεια, το Πειθαρχικό Σώμα της UEFA επέβαλε την ποινή αυτή στους Πειραιώτες εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς οπαδών στην αναμέτρηση της 10ης Δεκεμβρίου με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-1 των Πρωταθλητών Βελγίου.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τη χρήση λέιζερ (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κανονισμού) και πυροτεχνημάτων (άρθρο 16 του Π.Κ.) και την ελλιπή οργάνωση (άρθρο 4 των Κανόνων Ασφαλείας), τιμωρώντας τους «ερυθρόλευκους» και με το χρηματικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.
Η ανακοίνωσή της UEFA αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του (Άρθρο 14 του Πειθαρχικού Κώδικα), ανεπαρκή οργάνωση (Άρθρο 33-4 των Κανονισμών Ασφαλείας), τη χρήση βεγγαλικών (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα) και λέιζερ (Άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα). Κατά συνέπεια κλείσει μέρος της εξέδρας του γηπέδου –το κάτω μέρος της βόρειας κερκίδας- στο επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι (σ.σ αυτό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Η μάχη κατά του ρατσισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της UEFA, η οποία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις εξέδρες. Κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρείται σοβαρό παράπτωμα κατά των κανονισμών και τιμωρείται βαριά. Μετά την αλλαγή των κανονισμών την 1η Ιουνίου, ο αγώνας κατά του ρατσισμού γίνεται πιο έντονος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτερων τιμωριών».
Θυμίζουμε ότι η FARE κατήγγειλε στις ποδοσφαιρικές αρχές (FIFA και UEFA αντίστοιχα) την ΕΠΟ και τον Ολυμπιακό για ρατσιστικές - ακροδεξιές συμπεριφορές στο γήπεδο Καραϊσκάκη τον μήνα Νοέμβριο σε αγώνες της Εθνικής και του Ολυμπιακού αντίχτοιχα, ενώ από τις καταγγελίες της εν λόγω οργάνωσης δεν ξέφυγε ούτε η «Χρυσή Αυγή».
Εκτός του Ολυμπιακού και η Ζενίτ θα αναγκαστεί στον αγώνα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να κλείσει την κερκίδα όπου παραδοσιακά φιλοξενούνται οι πιο θερμόαιμοι οπαδοί της. Οι φίλαθλοι της ρωσικής ομάδας σήκωσαν ένα πανό με ρατσιστικό μήνυμα ενώ προκάλεσαν και μικροεπεισόδια στην εκτός έδρας ήττα με 4-1 από την Αούστρια Βιέννης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: