Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μετα την Ιρλανδία και η Ισπανία εκτός μνημονίου

20140123-112940.jpg
Την έξοδό της από το μνημόνιο θα πραγματοποιήσει απόψε τα μεσάνυχτα η Ισπανία. Έτσι γίνεται η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης από τις πέντε που έλαβαν βοήθεια και στη συνέχεια εξήλθαν. Πρώτη ήταν η Ιρλανδία η οποία βγήκε από το μνημόνιο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάντως η έξοδος αυτή της Ισπανίας «συνοδεύεται» από τις προειδοποιήσεις του Όλι Ρεν ότι συνεχίζουν να υφίστανται αξιοσημείωτες προκλήσεις για τη χώρα. Χθες οι αγορές αντέδρασαν πολύ θετικά στη δημοπρασία ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης αφού το ποσό ήταν 10 δισεκατομμύρια και προσφέρθηκαν 40 δισεκατομμύρια. Πάντως παρά την έξοδο της από το μνημόνιο η Ισπανία είχε την δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, η οποία ανήλθε στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού.
Η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 και εκτιμάται ότι το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%. Υπενθυμίζεται ότι στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί, από την ευρωζώνη, δάνειο 100 δισεκ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά άντλησε περίπου 41,3 δισεκ. ευρώ.
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: