Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μπουτάρης: Συμφωνώ με Τσίπρα για τη ρήτρα ανάπτυξης...



Τη συμφωνία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην προσέγγισή του για την ανάγκη θέσπισης ενός είδους ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας...
το απόγευμα στην εκδήλωση Relaunching Europe: Ένα Νέο Ξεκίνημα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, παρόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο.

«Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Όσο η χώρα δεν αναπτύσσεται, είναι ανίκανη να αποπληρώνει υπέρογκα τοκοχρεολύσια χωρίς να βυθίζεται τελικά βαθύτερα στην ύφεση και την απελπισία. Δεν έχει πια νόημα αυτή η πολιτική, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη» σημείωσε.

Όπως είπε, «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια για ποιοτική βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία του κράτους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περικοπής εισοδημάτων και παροχών».

Ο κ. Μπουτάρης κάλεσε στην ΕΕ να εμπλακεί στην οικονομική ανάπτυξη. «Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί να διευκολύνει χρηματοδοτικά τις επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και στον Ευρωπαϊκό Νότο. Μέσω αλλαγής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει την πιστωτική ασφυξία. Θα μπορούσε έτσι να αντιστραφεί πολύ πιο γρήγορα το οικονομικό κλίμα, ειδικά σε οικονομίες μικρού μεγέθους όπως η Ελληνική. Αντ’αυτού, η ΕΕ διακινδυνεύει εκ των υστέρων να αποσοβήσει την περαιτέρω διάχυση της κρίσης πληρώνοντας περισσότερα χρήματα», ανέφερε.

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη γνώμη «ότι μία τέτοια αναπτυξιακή πολιτική σκοντάφτει σε ανόητα στερεότυπα περί εργατικών Βορείων και τεμπέληδων Νοτίων οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν για να συνετιστούν».

Ο κ. Μπουτάρης κάλεσε ενόψει των Ευρωεκλογών τα Ευρωπαϊκά κόμματα να θέσουν ανοιχτά στην κρίση του κόσμου το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ στο μέλλον.

«Πιο είναι το πρότυπο της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζούμε; Είναι για παράδειγμα το μεταπολεμικό μοντέλο Ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Σκανδιναβικές) που κατάφερε να εξαλείψει σχεδόν τη φτώχεια; Είναι η Αμερική με τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις, η οποία προτάσσει το ατομικό συμφέρον, αφηρημένο και οριζόμενο έξω από κοινωνικές διεργασίες και δυναμικές; Αν κάποιοι όπως οι Σοσιαλδημοκράτες προτιμούν το πρώτο παράδειγμα, γιατί οι ανισότητες στην Ευρώπη συνεχίζουν και οξύνονται παρά τις δικές τους προτάσεις, πολλές φορές από κυβερνητικές θέσεις; Γιατί συνεχίζει και γίνεται ανεκτή από την ΕΕ η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων όπου συγκεντρώνεται και φοροδιαφεύγει συστηματικά τεράστιος πλούτος, την ώρα που οι φορολογία για τους ‘κοινούς θνητούς’ αυξάνεται, και μάλιστα στην πιο άδικη μορφή της, την έμμεση φορολογία; Γιατί δεν επιμένουμε στο γνωστό -αλλά ποτέ υλοποιούμενο- φόρο Tobin; Είναι σημαντικό να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα. Προϋπόθεση όμως για την ουσιώδη απάντηση σε ερωτήσεις τέτοιου είδους, είναι η επιστροφή της πολιτικοποίησης στην Ευρώπη» τόνισε.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «οι πολίτες γίνονται ολοένα και πιο αδιάφοροι και αποστασιοποιημένοι, ολοένα και πιο σκεπτικιστές για τις εξελίξεις στην ΕΕ. Είναι η ώρα της ίδιας της ΕΕ και των οργάνων της να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέσο ευρωπαίο πολίτη. Μόνο έτσι και ο ίδιος θα νιώσει ότι η κινητοποίησή και η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές πολιτικές διεργασίες έχει νόημα. Είμαι πεπεισμένος ότι και αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα κάνουν το καθήκον τους και θα αποτελέσουν την φωτεινή εξαίρεση σε μία ως επί το πλείστον συντηρητική Ευρώπη» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε επίσης ότι «είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη». «Είναι λογικό, κατά τη γνώμη μου, να προστρέχουμε στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και στις προοδευτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευαισθησία να προτείνουν σοβαρές λύσεις για βαθιές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις όπως η σημερινή» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το χειρότερο πρόσωπο της κρίσης το βιώνει η Ελλάδα. «Ο κόσμος δικαίως νιώθει φοβισμένος, θυμωμένος και αδικημένος. Στην Ελλάδα και στη υπόλοιπη Ν.Ευρώπη, είναι αναμενόμενο ο κόσμος να προστρέξει πολιτικά σε απλοϊκές και αντιευρωπαϊκές κυρίως επιλογές που υπόσχονται εύκολες αλλά αναχρονιστικές λύσεις. Η τάση αυτή επιτείνεται από την άτσαλη και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη εμπλοκή της Τρόικας στην υποτιθέμενη αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης», σημείωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της ΕΕ αποδείχθηκε μέχρι στιγμής ανίκανη να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας πιθανής πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα μας με σοβαρές επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη. «Η εμπλοκή της Τρόικας στα οικονομικά της Ελλάδας -με τον τρόπο που γίνεται- έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια δημοκρατικής νομιμοποίησης και ανοχής. Η άθλια τωρινή οικονομική κατάσταση χρειάζεται άμεσες λύσεις διαφορετικού είδους. Παράλληλα με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ένα γενναίο αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητο», κατέληξε...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: