Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τελεσίγραφο στον Γιανούκοβιτς Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία υπό το βάρος των νεκρών


Τείχος καπνού χωρίζει διαδηλωτές και αστυνομία στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, φόβοι για νέα κλιμάκωση   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κίεβο
Σε επικίνδυνη τροχιά βάζουν το Κίεβο οι θάνατοι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αντιπολίτευση να δίνει τελεσίγραφο 24 ωρών στον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο έπεσε στο κενό και καλλιεργεί φόβους για νέα κλιμάκωση. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.

To μεσημέρι της Πέμπτης, καπνός από καμένα λάστιχα χώριζε τους διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας, αλλά οι δύο πλευρές απέφυγαν την κατά μέτωπο σύγκρουση -το «τελεσίγραφο» εκπνέει το βράδυ της Πέμπτης.

Ήδη τη νύχτα, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέρρεαν στην πλατεία ενισχύοντας ξανά τα οδοφράγματα. Οι είσοδοι στο χώρο της συγκέντρωσης φυλάσσονταν από διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές πολιτών στο χιόνι που περίμεναν να περάσουν.

Η εικόνα στην πλατεία δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο την έκρυθμη φάση στην οποία έχει περάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία: Το τοπίο θυμίζει πεδίο μάχης, με τα καμένα οχήματα και τα απομεινάρια των συγκρούσεων, ενώ η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα στην σχεδόν δίμηνη περίοδο πολιτικής κρίσης που στην πλατεία εμφανίστηκαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ασφαλείας.

Ο αριθμός των νεκρών από τα ξημερώματα της Τετάρτης αποτελεί επίσης σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης. Οι περισσότερες αναφορές από την αντιπολίτευση μιλούν για πέντε θύματα, τέσσερις από τους οποίους λόγω πυροβολισμών, ενώ οι επίσημες αρχές επιβεβαιώνουν δύο νεκρούς.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για τους θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ ανέφερε ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά και υπεύθυνοι πρέπει να θεωρηθούν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Η αστυνομία δεν έχει επίσημα εντολή να ανοίξει πυρ. Οι διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης που της έχουν δοθεί περιλαμβάνουν αποκλεισμό δρόμων και χρήση αντλιών νερού (ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -10 βαθμούς Κελσίου). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης είχαν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 70 άτομα.

Ενδεχόμενο κυρώσεων εγείρει ο Μάρτιν Σουλτς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας και την αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την κυβέρνηση.

Μετά τη νέα δήλωση καταδίκης από την Κάθριν Άστον την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΕ σε επιβολή κυρώσεων εάν η βία συνεχιστεί.

Παράλληλα όμως, σημείωσε την ανάγκη «να μην κλείσει η πόρτα» μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών. Μιλώντας την Πέμπτη στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Σουλτς σημείωσε ότι οι λόγοι στροφής της Ουκρανίας στην Ρωσία ήταν «πραγματιστικοί» και «δεν αποφασίστηκαν μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αλλά ζητήματα χρημάτων και αερίου». Ως εκ τούτου, είπε, η ΕΕ πρέπει να μείνει έτοιμοι να συνομιλήσει με την Ουκρανία.

Η μέχρι στιγμής μοναδική -και περιορισμένη- διπλωματική κίνηση πέραν της λεκτικής καταδίκης είχε έρθει την Τετάρτη από τις ΗΠΑ, οι οποίες προχώρησαν σε ανάκληση βίζας Ουκρανών σε αντίδραση για τη βία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: