Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Νέα παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου μέσα απο την ιστοσελίδα της Αριάνα Χάφινγκτον

20140123-093018.jpg
Έπιασε δουλειά τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην ιστοσελίδα της Αριάνα Χάφινγκτον “World Post” δίνοντας συνέντευξη “Για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης” και δηλώνει “παρών” στις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ και εμμέσως της Ελλάδας!
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τα όσα λέει στην συνέντευξη αποδεικνύουν αυτό που έχει πει κατά καιρό ο ίδιος, ότι πάντοτε θα υπερασπίζει τις αρχές και τις αξίες του και μιλά για το δικό του όραμα σχετικά με την Ενωμένη Ευρώπη, μέσα από μια ατζέντα που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί ατζέντα ενός υποψήφιου Προέδρου της Κομισιόν.
Μάλιστα με αφορμή τα όσα λέει για την Ενωμένη Ευρώπη, μπορούμε να οραματιστούμε το “βήμα μετά” του οράματος που είχε και το οποίο όπως τονίζουν με νόημα “διεκόπη βίαια και ανήθικα τον Νοέμβρη του 2011”.
Το όραμα αυτό το ονομάζουν με το κωδικό όνομα “Papandreou Plus”, πρέπει να προσθέσει, λένε, αυτό που λείπει σήμερα από την Ελλάδα, το όραμα μιας Ελλάδας που δεν κλείνεται στα όρια του εθνικισμού, των ανισοτήτων, του επαρχιωτισμού, αλλά της Ελλάδα που ανοίγεται στον κόσμο, που ενσωματώνει τις μειονότητες, τους αποκλεισμένους, πετυχαίνοντας έτσι τους στόχους της.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημειώνουν έφτιαξε την Ελλάδα των “δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε τους Έλληνες και εκδημοκράτισε τη χώρα. Κοινή συνισταμένη ότι και οι τρεις προσέθεσαν κάτι που πριν δεν υπήρχε, ξεπερνώντας την συντηρητική αντίληψη της “μικράς και εντίμου Ελλάδος”.
Στιγματίζουν μάλιστα όλες τις πολιτικές δυνάμεις είτε θέλουν να αφαιρέσουν ή να αναδιανείμουν τα ήδη υπάρχοντα, αδιαφορώντας στην λησμονημένη πράξη της πρόσθεσης και εξ ου και η λυσσαλέα πρόθεση των ΜΜΕ να του “αφαιρέσουν” το δικαίωμα να μιλάει δημόσια.
Πάντως στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι “Μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, προτείνοντας ο ίδιος τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την φορολόγηση των επιχειρήσεων με σκοπό την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και το περιβάλλον” και επισημαίνει “η κρίση δημοσίου χρέους της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη λιτότητα, αλλά και με την ανάπτυξη (Growth Story), δηλαδή αλλαγή μοντέλου με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα”.
Παράλληλα σηνμειώνει την αναγκαιότητα της συνεργασίας, η οποία θα συστήσει κοινές αξίες για μια πιο ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση, προκιεμένου να καταπολεμήσουν κατά τον ίδιο τον σωβινισμό, τον νεοεθνικισμό και τον εξτρεμισμό, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα απορρίπτει το υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, όπου η ανταγωνιστικότητα υπαγορεύεται από τις αγορές, που επιβάλλουν χαμηλούς μισθούς, σε έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, την οικολογική υποβάθμιση και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών
Κατά τον κ. Παπανδρέου η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει όχι σε μια τέτοιου είδους ανταγωνιστικότητα, όχι στο project της ανισότητας, (inequality), αλλά στο project της ποιότητας (quality), που σημαίνει επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, στην πράσινη ανάπτυξη, στις υποδομές, στο διαδίκτυο και υπογραμμίζει ότι σήμερα, υπάρχουν η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην πληροφορία και πόροι που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως πλούτος, τεχνολογία, γνώση, ικανότητες, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.
Πηγή: newsit.gr
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: