Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ενώπιον της Βουλής Αυθαιρεσίες Φιλιππίδη αποκάλυψε ο Γ. Προβόπουλος


Αυθαιρεσίες Φιλιππίδη αποκάλυψε ο Γ. Προβόπουλος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αυθαιρεσίες της Διοικήσης Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απεκάλυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αποκάλυψε πως δυο φορές το 2009 απαγόρευσε στο Ταμιευτήριο να χορηγήσει δάνεια.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008, υποχρέωσε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου, ενώ ζήτησε επίσης και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου. Τον Απρίλιο του 2009 με επιστολή (868/13.4.2009) απαγορεύσαμε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων.
»Τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Τον Οκτώβριο του 2009 με νέα επιστολή (5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ακόμη πως το 2010 ως αποτέλεσμα του ελέγχου επεβλήθη με νέα επιστολή περιορισμός (5107/14.4.2010), που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.
Ο κ. Προβόπουλας τόνισε πως αν και το 2011 πραγματοποιήθηκε η διαγνωστική άσκηση της BlackRock και στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, προέκυψαν πιθανές ζημίες 7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων του ΤΤ, ωστόσο το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ανερχόταν σε 33,2%.
Όπως μάλιστα εξήγησε το ποσοστό αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως υψηλό, καθώς όχι μόνο ήταν κατά πολύ υψηλότερο εκείνου των συστημικών τραπεζών, αλλά και επειδή διαμορφώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αφορούσε δάνεια που το ΤΤ είχε αρχίσει να δίνει μόλις από τα τέλη του 2008, δάνεια δηλαδή που δεν είχαν «ωριμάσει» χρονικά.
«Η BlackRock επιβεβαίωσε τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων της ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας τη δανειακή πολιτική του ΤΤ στα επιχειρηματικά δάνεια ως «επιθετική». Είναι σαφές ότι οι ζημιές από την επιχειρηματική πίστη θα μεγάλωναν περαιτέρω, αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε επιβάλει τους περιορισμούς που προανέφερα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε και νέος έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας από τον οποίο προέκυψαν «ερωτηματικά» για ορισμένες δανειοδοτήσεις και ως εκ τούτου  ενημερώθηκε σχετικά η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος που στο πλαίσιο της δικής της ανεξάρτητης έρευνας, διαβίβασε σχετικά πορίσματά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
«Η τράπεζα της Ελλάδος έπραξε τα δέοντα. Έχοντας θέσει την τράπεζα υπό στενή παρακολούθηση, όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές θέτοντας στη διάθεσή τους όλα τα πορίσματά της.  Η αξιολόγηση των ευρημάτων ανήκει πλέον στις δικαστικές αρχές», είπε ο κ. Προβόπουλος.
Ο ίδιος αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι το ΤΤ ήταν μία υποδειγματική τράπεζα, η οποία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το PSI. Όπως σημείωσε, στη διάρκεια 2006-2010 που το ΤΤ λειτουργούσε ως τράπεζα, η κερδοφορία ήταν οριακά θετική, με αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων χαμηλότερη από το μισό του μέσου όρου του κλάδου.
Με δεδομένη, δε, τη χαμηλή αποδοτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το συνεχώς διογκούμενο λειτουργικό κόστος, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε πως θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη η διαμόρφωση μελλοντικών εσόδων, που να υπερκαλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τις πιστωτικές απώλειες του δανειακού και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Καταλήγοντας, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα κρίνουν για τις όποιες σκιές και ερωτηματικά υπάρχουν, ενώ  δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή.
«Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας», είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος προσθέτοντας ότι μεμονωμένες περιπτώσεις πιστοδοτήσεων που βρίσκονται υπό δικαστική κρίση δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για σχόλια γενίκευσης, που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. «Τέτοια σχόλια είναι όχι μόνον αβάσιμα, αλλά κυρίως επικίνδυνα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: