Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

«Οριστικό το διαζύγιο» Τατσόπουλος: Το αρρωστημένο κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ εξυγιάνθηκε πλήρως


Τατσόπουλος: Το αρρωστημένο κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ εξυγιάνθηκε πλήρως
Το πρώτο βήμα έγινε από μένα, είπε χαρακτηριστικά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Για «αρρωστημένο» κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Πέτρος Τατσόπουλος, λίγες μέρες μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ίδιος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιμετωπίζει συμπλεγματικά δηλώσεις που έγιναν από στελέχη του πριν από 12 χρόνια στις δίκες της 17Ν. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει κινήσεις προς την πλευρά των «58».
 Ο Π.Τατσόπουλος στον ΒΗΜΑ 99,5

Για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κλίμα εξυγιάνθηκε και για τις δύο πλευρές. Ήταν τόσο αρρωστημένο, ειλικρινά, όχι τόσο στο ανώτατο επίπεδο, σε επίπεδο ηγεσίας -αν και τους τελευταίους μήνες και σε επίπεδο ηγεσίας- αλλά τους μήνες αυτούς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η βεβαιότητα που ξεκίνησε σαν ψίθυρος και θεωρία συνωμοσίας και στη συνέχεια απέκτησε βάση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εγώ είμαι μάλλον φυτευτός, πράκτορας και δούρειος ίππος.

» Διότι από ένα σημείο και έπειτα, ό,τι και να έλεγα, απόψεις του πράκτορα ήταν. Κανείς δεν ασχολείτο με τις απόψεις τις ίδιες και ο ρόλος υπερέβαινε τις απόψεις σου. Όλο αυτό που έφτασε στο μη παρέκει, διαλύθηκε μέσα σε 24 ώρες. Τώρα, νιώθω κι εγώ καλύτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα και μπορεί να ακούει ο ένας τον άλλον τι λέει.
» Το θεωρώ οριστικό (το διαζύγιο) και θεωρώ καραγκιοζιλίκι και οπερέτες αυτό που βλέπουμε όλους τους προηγούμενους μήνες στα άλλα κόμματα, να φεύγουν τρεις μήνες και μετά να ζητάνε συγγνώμη, να ξεχνάνε τι λέγανε και να ξαναγυρνάνε. Αυτό το θεωρώ καραγκιοζιλίκι. Το θεωρώ οριστικό λοιπόν.
» Από εκεί και πέρα, και τον καιρό που ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγα και εξακολουθώ να λέω ότι δύο είναι οι επιλογές μας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν: είτε κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Αυτό δεν αλλάζει και δεν σταματώ να το λέω, ότι πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
» Άρα, δεν αλλάζει και η κατεύθυνση προς την οποία εγώ θα δουλέψω, για μία συμμαχία που έχει κατεύθυνση μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά -δηλαδή, τη δεξιά πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διότι από την αριστερή δεν έχουμε και πολλά να περιμένουμε για να φτιάξουμε μια κυβέρνηση που θα σταθεί στα πόδια της και θα αποδώσει.
» Όχι (δεν μου ζήτησε ο Τσίπρας να παραιτηθώ). Αυτό που του είπα όταν συναντηθήκαμε είναι ότι και εγώ δεν θέλω να φύγω, αλλά δεν θέλω και να συνεχίσω να πάω έως τις εκλογές σέρνοντας, να με παρουσιάζετε ως υπονομευτή μόνο και μόνο για να με αδειάσετε την ημέρα των εκλογών. Το πρώτο βήμα έγινε από μένα.
» Δεν αισθάνομαι ότι απλώς με ανέχθηκαν ότι είμαι ένα δυσβάστακτο βάρος. Αν ήταν έτσι, είπα, ότι θέτω την παραίτησή μου στη διακριτική σου ευχέρεια (σ.σ.: στον Τσίπρα). Και αυτό πυροδότησε τη συνέχεια, διότι την επόμενη μέρα συνεδρίασε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς εμένα και έβγαλαν εκείνη την απόφαση αποκήρυξης. Αφού το κλίμα είναι τόσο αρνητικό, θα πάω στον Μεϊμαράκη και θα υποβάλλω την παραίτησή μου. Θα διακηρύξω την ανεξαρτητοποίησή μου, είπα.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε (να παραδώσω την έδρα). Ο Τσίπρας δεν μου το ζήτησε, διότι γνώριζε ήδη ότι είχα πει πως δεν θα την παραδώσω και δεν μπήκαμε έτσι καν σε αυτή τη διαδικασία. Ο Βούτσης βγήκε την άλλη μέρα στο ραδιόφωνο και είπε ότι δεν θα επιμείνουμε κιόλας σε αυτή τη διαδικασία. Και ο Μιχελογιαννάκης που κάθισε ένα διάστημα στη ΔΗΜΑΡ έφυγε και πήγε μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.
» Δεν έγινε και τίποτα. Είχα πει λοιπόν εγώ ότι εάν έρθω σε συνειδησιακή ρήξη με το κόμμα, γιατί βλέπω ότι παίρνει μια άλλη πορεία, θα παραιτηθώ και θα δώσω και την έδρα, την οποία τουλάχιστον κατά 50% οφείλω στο κόμμα. Δεν είχα βγει να πω ποτέ ότι το κόμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την έδρα ανά πάσα στιγμή για να με κρατάει όμηρο. Δεν είναι μέτρο σωφρονισμού, να καθίσω σαν ήσυχο παιδί και να μη μιλάω. Διότι αν ο νομοθέτης είχε φροντίσει να είναι το αν θα δώσει ο βουλευτής την έδρα ή όχι, τότε θα είχαμε μόνο κομματικούς στρατούς.»
Για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία
«Θα έλεγα, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που είμαι απ' έξω και είμαστε φιλαράκια ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα συμπλεγματικά. Ως μεγάλο κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανή κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα κομπλεξικά, για δηλώσεις στελεχών του που έγιναν πριν από 12 χρόνια στις δίκες.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία και θεωρώ γελοίο ότι η ΝΔ προσπαθεί να το ανεβάσει αυτό και να το κάνει πρωτοσέλιδο, την υποτιθέμενη σχέση με την τρομοκρατία, από τη στιγμή που η ίδια η ΝΔ επί δεκαετίες θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ ως γενεσιουργό της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
» Από τη στιγμή που κοπάναγαν το Σημίτη με τις βόμβες στη δικτατορία και έλεγαν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αρχηγός της 17Ν. Επειδή τότε δεν έπαιζε μπάλα η Αριστερά, δεν ασχολιόντουσαν μαζί της. Τώρα, όντως με την τρομοκρατία, την ατομική τρομοκρατία, δεν είχε καμία σχέση.»

Για τους «58»
«Βέβαια θα πάω (αν με καλέσουν). Δεν το είχα πει και την άλλη φορά ότι θα πήγαινα στο 'Ακροπόλ', αν με είχαν καλέσει; Αφού τους θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί πρέπει να κατέβουν σε κοινό μέτωπο. Το θεωρώ ολέθριο λάθος και το λέω πολύ σοβαρά, να μη γίνει. Είναι ολέθριο λάθος να κατέβουν αυτόνομα.
» Είναι πολωτικό το σύστημα αυτή τη στιγμή. Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς το Κέντρο. Είναι αμφίδρομο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς τους '58' και τη ΔΗΜΑΡ και οι '58' πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: