Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

''MONO H TEΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ''...


«Ψυχραιμία» μέχρι να συνηθίσουν το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων μέσω ίντερνετ, συστήνουν στους φορολογούμενους αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών...
Ακόμα και αν κάνουν λάθος και εξ' αυτού του λόγου το σύστημα τους «χρεώσει» με υπέρογκους φόρους, θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου δήλωση, εμφανίζοντας τα σωστά ποσά και να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο, έστω και αν στο σύστημα βλέπουν σαν ενεργή την προηγούμενη δήλωση που είχαν υποβάλει λάθος.

Με το νέο σύστημα, όποιος τυχόν «έπαιζε» με τα νούμερα, αυξομειώνοντάς τα στους σχετικούς κωδικούς, πλέον θα διαπιστώσει –με τρόμο ίσως- ότι το σύστημα έχει δεχτεί και τις 2 δηλώσεις. Θα «μετράει» όμως μόνο η τελευταία, που θα θεωρείται έγκυρη και θα ακυρώνει τις προηγούμενες. Η εφορία από μόνη της θα διαγράψει εκ των υστέρων τις άλλες και θα κρατήσει μόνο την σωστή, δηλαδή αυτήν που υποβλήθηκε τελευταία.

Άλλωστε, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου, από φέτος δεν θα εμφανίζεται  πλέον «ταυτότητα πληρωμής» στο taxisnet (που έκανε δεκτό ένα συγκεκριμένο ποσό φόρου μόνον) αλλά «ταυτότητα οφειλής», δηλαδή ένας κωδικός οφειλών του φορολογουμένου έναντι του οποίου θα πιστώνεται όποιο ποσό και αν πληρώσει ο φορολογούμενος.

Τελικά η «ταυτότητα οφειλής» θα βλέπει το σωστό ποσό οφειλής, όσα λάθη και αν έκανε ο  φορολογούμενος κατά τη δήλωσή του ή ό,τι ποσά και αν πλήρωσε, ώστε να υπολογιστεί αν χρωστάει ή όχι επιπλέον ποσά στην εφορία.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμα και για δηλώσεις εισοδήματος Ε1 (που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τον Μάρτιο) θα ισχύσει το νέο σύστημα διορθώσεων που καθιερώθηκε από αυτόν τον μήνα για τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό:

1. Αρχική Δήλωση: από 1.1.2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά το χρόνο υποβολής της. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της, αν δεν υποβληθεί νέα.

2. «Τροποποιητική» δήλωση
:  Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στην υποβολή της δήλωσης, πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα σωστά ποσά.

3. Αν δεν γίνεται αποδεκτή η τροποποιητική δήλωση
: προς το παρόν δεν είναι εφικτή η άμεση ακύρωση της προηγούμενης δήλωσης, αν υποβληθεί νέα. Αυτό θα γίνεται αν περάσει πρώτα 1 ημέρα ή τουλάχιστον κάποιες ώρες από την προηγούμενη. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια υποβολής της τροποποιητικής αργότερα, αφού πρώτα καταχωρηθεί από την υπηρεσία η αρχική δήλωση.

4. Τι γίνεται αν εμφανίζονται και οι δύο δηλώσεις στο σύστημα: υποχρέωση πληρωμής υπάρχει μόνο για το ποσό φόρου που έχει προκύψει από τη σωστή δήλωση του φορολογουμένου, όχι για την λάθος. Θα πληρωθεί το σωστό ποσό και η εφορία μόνη της (οίκοθεν) θα διαγράφει εκ των υστέρων την λάθος.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/mono-h-te.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: