Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πρόωρες εκλογές, επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης


Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κίεβο, Ουκρανία
Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη συμφωνία για έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, που οδήγησε στις αιματηρές συγκρούσεις στην καρδιά του Κιέβου με δεκάδες νεκρούς.

Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Υπέρ της άνευ όρων αμνήστευσης των συλληφθέντων διαδηλωτών ψήφισε η ουκρανική Βουλή. Η αμνηστία αποτελεί μέρος της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και διαδηλωτές και ορίζει ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των συλληφθέντων.

Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, μία κίνηση που ανοίγει τον δρόμο στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης την «καρατόμηση» του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, για χρήση «βίας» κατά διαδηλωτών. Ο Ζαχαρτσένκο αποτελεί μισητή προσωπικότητα για τους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας, εξαιτίας της καταστολής πολλών διαδηλώσεων και η απομάκρυνσή του θεωρείται μεγάλη νίκη για τους διαδηλωτές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρετίζουν την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και απευθύνουν έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας.

Ο πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η συμφωνία αυτή «δίνει μια ευκαιρία για ειρήνη» και ότι «ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις και στην Ευρώπη».

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters είπε ότι κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας στο προεδρικό μέγαρο ο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε σοβαρός, χωρίς καθόλου να χαμογελά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».
«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.
Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Η εφαρμογή (της συμφωνίας) αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.
«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε χθες στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο.
«Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Άστον.
Τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην Ουκρανία είχε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί αυτή «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Μετά τις απαράδεκτες, αδικαιολόγητες, ανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία».
Πρόσθεσε ότι ρ«ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση πρέπει να πάνε πιο μακριά και να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία βάσει του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε».
«Ελπίζω ότι αυτό θα επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη τη χώρα», ευχήθηκε. «Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν φρικτές και η σκέψη που είναι με όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και με τους τραυματίες», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
«Αυτές οι σκηνές σφαγής είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κάμερον.
Ο επίσημος απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις το πρωί της Παρασκευής -πριν ξεσπάσουν τα νέα επεισόδια-έκανε λόγο για 77 νεκρούς συνολικά από την Τρίτη στους δρόμους του Κιέβου. Οι ιατρικές ομάδες των διαδηλωτών ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 100, μιλώντας επίσης για εκατοντάδες τραυματίες.

Ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας


Live streaming video by Ustream​ 
Διαβάστε τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

  • Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.
  • Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

  • Τροποποίηση του Συντάγματος
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
  • Προεδρικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.
  • Έρευνες
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων
Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Το Κοινοβούλιο υιοθετεί έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.









Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: