Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εκπέμπουν SOS Κίνδυνος για «λουκέτο» σε Ντυνάν και Ωνάσειο


Κίνδυνος για «λουκέτο» σε Ντυνάν και Ωνάσειο

Άδωνις: Η κυβέρνηση  δεν φέρει ευθύνη για ό,τι γίνει στο Ντυνάν  - Σχεδόν 25 εκατ. ευρώ το χρόνο η ζημιά στο Ωνάσειο 

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να διακοπεί η προσπάθεια σωτηρίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην απόφαση του Ειρηνοδικείου με την οποία απορρίπτεται ο διορισμός της διοίκησης του υπουργείου Υγείας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), δρομολογώντας ουσιαστικά αρνητικές εξελίξεις τόσο για τον κοινωφελή οργανισμό όσο και το νοσοκομείο ιδιοκτησίας του, το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα την εφεσιβάλει, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση και για όλο αυτό το διάστημα που θα προκύψει, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στον ΕΕΣ και το νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από το καλοκαίρι, όταν ενημερώθηκε ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποβολής του ΕΕΣ από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η κυβέρνηση ανέλαβε μια πρωτοβουλία διάσωσης του ΕΕΣ και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

«Ζητήθηκε να αναλάβει το υπουργείο τη διοίκηση του ΕΕΣ και του νοσοκομείου, για να μπορέσει το κράτος με τη δύναμή του να εγγυηθεί τη συμφωνία: Πρώτον, με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και να σταματήσει τη διαδικασία αποπομπής. Δεύτερον, να καλυφθούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να πληρωθούν σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές. Με βάση μια προσωρινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, πριν από ένα μήνα κατάφερε τελικά η κυβέρνηση να ορίσει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ένα μήνα, υπήρξε σημαντική πρόοδος και επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέλαβε το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν» ως βάρος από την Τράπεζα Κύπρου. Εκταμιεύτηκαν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ και είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την αλλαγή του καταστατικού του και άρα την ακύρωση διαδικασίας αποπομπής του ΕΕΣ.

Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφασή του, το Ειρηνοδικείο ακύρωσε το ΔΣ που είχε οριστεί με την προηγούμενη του απόφαση και το οποίο είχε συστήσει η κυβέρνηση.

Όρισε νέο από προηγούμενα μέλη του ΕΕΣ και διέταξε το υπουργείο Υγείας να θεωρεί ότι δεν πρέπει το κράτος να έχει το παραμικρό έννομο συμφέρον για τον ΕΕΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν».

«Σεβόμενοι την δικαστική απόφαση ως προς την εφαρμογή της, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με αυτήν και θα την εφεσιβάλλουμε αλλά βεβαίως τη σεβόμαστε» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο διευκρίνισε ότι «από σήμερα και έως ότου έρθει μια νέα ενδεχομένως δικαστική απόφαση που θα ορίζει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί τη συμφωνία που θέλει η κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι η κυβέρνηση και για όλο αυτό το διάστημα που θα προκύψει, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν».

SOS και από το Ωνάσειο
Άμεσα κινδυνεύει με «λουκέτο» και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- τα ελλείμματά του έφτασαν σχεδόν τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα κυκλώματα προμηθειών συνεχίζουν να δρουν σχεδόν ανενόχλητα.

Έπειτα από την παραίτηση του προέδρου του, η προσωρινή διοίκηση ασκείται από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ οι γιατροί υποαμείβονται και τα «φακελάκια» πάνε και έρχονται από τους ασθενείς.

Άλλωστε, το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν του μαρτυρά αυτή την κατάσταση, αφού υπήρξαν καρδιολόγοι που προμήθευαν οι ίδιοι με στεντ το νοσοκομείο σε υψηλές τιμές -πάνω από 4.000 ευρώ το ένα- κάνοντας υπερβολική χρήση των εν λόγω υλικών.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: