Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στιγμιότυπα και πλάνα Σφαγή στο Κίεβο, η πιο αιματηρή ημέρα στην σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας


Πατέρας κρατά το χέρι του νεκρού γιου του, Κίεβο 20 Φεβρουαρίου 2004...   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο, Ουκρανία
Εικόνες εμφυλίου πολέμου και πρωτοφανείς σκηνές βίας στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν με αυτόματα όπλα κατά διαδηλωτών, συγκρούσεις, αστυνομικοί υπό ομηρία, νεκροί στους δρόμους ανάμεσα σε καπνούς και φωτιές.

Η ταφόπλακα στην ολιγόωρη εκεχειρία έπεσε με καταιγισμό πυρών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με την πλευρά των τελευταίων να κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς από το πρωί της Τρίτης και περισσότερους από 500 τραυματίες.

32 φωτογραφίες
Μόνο την Πέμπτη έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στην πλέον αιματοβαμμένη ημέρα όχι μόνο από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Μετά το νέο αιματοκύλισμα, σχετική ηρεμία επικράτησε από τις απογευματινές ώρες στη ουκρανική πρωτεύουσα.

Ζωντανή εικόνα από το Κίεβο



Live streaming video by Ustream
Όλες οι εξελίξεις
Στην άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας -συμπεριλαμβανομένης απαγόρευσης έκδοσης βίζας για αξιωματούχους και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- συμφώνησαν οι επικεφαλής διπλωματίας των «28» κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών, ενώ υπήρξε σειρά τηλεφωνημάτων μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναλυτικά...

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή η μεσολαβητική αποστολή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, οι οποίοι συναντώνται εναλλάξ με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κομίζοντας κείμενο συμβιβαστικής πρότασης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές -και βουλευτικές και προεδρικές- εντός του 2014. Αναλυτικά...
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε εν τω μεταξύ ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, μέρος ενός «επικοινωνιακού πολέμου» γύρω από την Ουκρανία, για τον οποίο έκανε επίσης λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Αναλυτικά...
Με καταιγισμό πυρών έπεσε η οριστική ταφόπλακα στην εύθραυστη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί μεταξύ προεδρίας και αντιπολίτευσης. Διαδηλωτές, καθώς και γιατροί, δέχτηκαν πυρά από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ 67 μέλη των ειδικών δυνάμεων κρατούνται όμηροι.
Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να ρίχνουν ριπές αυτομάτων όπλων. Και το λόμπι του ξενοδοχείου Ukraina στο Κίεβο μετατράπηκε σε νεκροτομείο.
Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, με τον Ευ.Βενιζέλο να σημειώνει την ανάγκη να σταματήσει επειγόντως, με τη συμβολή και της διεθνούς κοινότητας, το κύμα βίας που ξέσπασε στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει στο YouTube το βίντεο μίας νεαρής Ουκρανής, το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το.












    Newsroom ΔΟΛ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: