Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στον ανακριτή πρώην στελέχη των ΕΑΣ...



Εννέα πρώην στελέχη της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τα οποία θήτευσαν την τετραετία 2006 – 2010 είναι τα πρώτα που...

κάλεσε σε απολογία ο ανακριτής κατά της διαφθοράς, καθώς φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση της κακής οικονομικής διαχείρισης της εταιρείας από την οποία η ζημία που υπέστη το δημόσιο ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50), καλούνται εννέα άτομα σε απολογία ενώπιον του ανακριτή Χρήστου Παπακώστα, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση με τις σκανδαλώδης αποζημιώσεις σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες ήταν τετραπλάσιες από τις προβλεπόμενες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής κατά της διαφθοράς, οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης υπέρογκες αποζημιώσεις ενώ όπως τονίζεται στο πόρισμα του αρμόδιου εισαγγελέα πλην του σχετικού νομού περί Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- και προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται επίσης οι κατηγορούμενοι να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ γι” αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση οι 19 κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν ότι έχουν παρανομήσει. Στις εξηγήσεις τους τα στελέχη της επιχείρησης φέρονται να ισχυρίστηκαν πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Η θέση των 19, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ του 2006 και επιπλέον αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2012, που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Βάσει των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 ως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάκριση που διενεργεί ο κ. Παπακώστας, οι κατηγορούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ τα 19 άτομα που εντοπίζονταν στο εισαγγελικό πόρισμα...

Μαρία Δήμα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: