Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Με συνταγματικές αλλαγές Συμφωνία για πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση ενότητας ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς


Συμφωνία για πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση ενότητας ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς
Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη βία των τελευταίων ημερών βρίσκεται στους 77   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο
Πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες- ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση.

Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς». Όπως αναφέρει το Associated Press, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και ακόμη δεν έχει αντιδράσει επισήμως.

To μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο χρόνος τους δεν διευκρινίζεται -οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης επιστροφή στο ουκρανικό Σύνταγμα του 2004, το οποίο προέβλεπε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα.

«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ακολουθεί τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί τα ξημερώματα και οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) ανέφεραν ότι θα συνεχίζονταν το μεσημέρι. Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι συνομιλίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία που θα υπογραφόταν το μεσημέρι -οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, λέγοντας πως υπάρχει σχέδιο συμφωνίας, αλλά όχι τελική συμφωνία.

Η ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου το μεσημέρι διευκρινίζει τα στοιχεία της συμφωνίας. Σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση του Γιανουκόβιτς, ο πολωνός υπουργός υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι «λεπτή» και κάλεσε όλες τις πλευρές «να θυμούνται ότι σε έναν συμβιβασμό κανείς δεν παίρνει το 100%».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: