Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε η δίκη για το σύστημα «ΕΡΜΗΣ 2»...


 195,7 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Krauss-Maffei Wegmann, σύμφωνα μετη σύμβαση που υπεγράφη το 2001, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος. Ο Α. Κάντας ομολογεί ότι πήρε μίζα 750.000 σε 4 δόσεις ευρώ για αυτή την αγορά. Πόσα να έχουν πάρει οι προϊστάμενοί του;Με την έναρξη των μαρτυρικών καταθέσεων πέρασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2, με κατηγορούμενους τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και τον αναπληρωτή του επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνη Κάντα.
Σύμφωνα με ...
την κατηγορία και οι δύο φέρονται να διέπραξαν το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απιστία, που κατά το κατηγορητήριο, τέλεσε ο πολιτικός τους προϊστάμενος και ήδη κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, αδίκημα για το οποίο ο τελευταίος δεν έχει διωχθεί λόγω παραγραφής.
Ο Αντώνης Κάντας μετά την ομολογία του ότι έλαβε μίζα για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα λογοδοτεί και για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ συγκατηγορούμενοι τους στην δίκη είναι και δυο ακόμα πρώην στελέχη της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Ν. Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης.
Στο έδρανο του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Διονύσης Φραγκιαδάκης, απόστρατος συνταγματάρχης, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις για το ΕΡΜΗΣ και είχε αναλάβει να ρίξει το κόστος του προγράμματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά το κόστος μειώθηκε αλλά πήραμε ένα μη λειτουργικό πρόγραμμα, καθώς αφαιρέθηκαν υλικά λόγω των οποίων το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Όπως είπε ο μάρτυρας «η επιτροπή πήρε εντολή από την Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων για να διαπραγματευτεί τη σύμβαση. Είχε εκδοθεί διαταγή για να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς που την υπέγραφε ο γενικός διευθυντής, Γ. Σμπώκος. Εμείς ως είπαμε τελικά ως επιτροπή να γίνει η σύμβαση. Στο τέλος μειώθηκε το κόστος κατά 21,5 δισ. δραχμές τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο».
Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα δεν καταλαβαίνω την μείωση, μειώθηκε το κόστος και πήραμε κάτι ημιτελές. Πετύχατε την μείωση αλλά δεν λειτουργούσε.
Μάρτυρας: Για να λειτουργήσει χρειαζόταν να παρθούν κάποια υλικά. Ναι μειώθηκε η προσφορά αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά. Συνολικά η μείωση ήταν πάνω από 20 δισ. δραχμές, η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5 δισ. δραχμές και 5 δισ. δραχμές και 7,3 δισ. δραχμές η μείωση των τιμών από κόστος και υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκα εγώ ως πρόεδρος της επιτροπής.
Πρόεδρος : Μπορείτε να μας εξηγήσατε πως συμφωνήσατε να κόψετε υλικά και να πάρουμε τελικά κάτι που θα χρειαζόταν και τρίτη φάση που θα κόστισε λογικά πολύ περισσότερο
Μάρτυρας : πετύχαμε μείωση, το κονδύλι των υλικών τα 5 δις δεν αφαιρέθηκε από μας αλλά από την γενική διεύθυνση
Σμπώκος : Εσείς εισηγήθηκατε
Μάρτυρας : εμείς ως επιτροπή αφαιρέσαμε το τροχαίο υλικό και είπαμε ότι πρέπει να γίνει η προμήθεια. Το υπόλοιπο υλικό αφαιρέθηκε από την γενική διεύθυνση
Εισαγγελέας : Είχατε προσωπική επαφή με τον κ. Σμπώκο;
Όταν ήθελα να τον δω ανέβαινα στο γραφείο του και το έλεγα στην γραμματέα του και όταν είχε χρόνο με φώναζε, μια δυο φορές τον είχα δει…. Διαπραγματευτήκαμε με κάποιες εταιρείες που δεν τις θεωρούσαμε ως έχουσες πρόθεση να βλάψουν δημόσιο συμφέρον. Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις… πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δεδομένα που είχαμε».
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: