Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ομιλία για το Μεσοπρόθεσμο Τσίπρας: Έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές


Τσίπρας: Έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές
Ο Αλεξης Τσίπρας στηλίτευσε και πάλι την απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ' αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε εκ νέου την απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος».
Ευχόμενος δε να εμπιστευτεί ο λαός μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από φέτος, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα ξεχάσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά θα αγωνιστεί να μην τα κουβαλούν οι επόμενες γενιές».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στη σημερινή επέτειο των 69 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας πως η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναλογικά με την πληθυσμό της, υπήρξε η Ελλάδα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε το φάντασμα του φασισμού να μην ξαναγυρίσει στην πατρίδα μας και να μην ριζώσει ξανά στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Στηλιτεύοντας τα 69 χρόνια «αδράνειας της Πολιτείας» για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δεσμεύτηκε πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στήριξη του λαού μας, αυτά τα 69 χρόνια δεν θα γίνουν 70». Στη νέα Ελλάδα που θα οικοδομηθεί με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, «δεν θα μπορούν να κυβερνούν πρωθυπουργικοί φίλοι -οι διάφοροι Μπαλτάκοι- και να καθορίζουν την πολιτική ζωή μαζί με τους νεοναζί» ανέφερε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Τοποθετούμενος για το Μεσοπρόθεσμο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «αποτελεί μονάχα τον πρόλογο των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση, εάν περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών».
«Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πρόσθεσε: «Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά».
Ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια ήδη διαλυμένη κοινωνία», ενώ «τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, και είδαν το φως της δημοσιότητας παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν κατάργηση των τριετιών, απολύσεις, κλείσιμο κι άλλων νοσοκομείων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό σε αντιπαράθεση, έστω και επί της κυβερνητικής πολιτικής ατζέντας: «Δέχομαι, αν θέλετε, την πρόταση να μην μιλήσουμε καθόλου για τα Μνημόνια και για το τι έκανε ο ίδιος αυτά τα χρόνια, αλλά για το αύριο -για τη νέα Ελλάδα του Σαμαρά». Παρά ταύτα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αποδομήσει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα των τελευταίων ημερών (της «ανάγκης πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας, που μόνον αυτή η κυβέρνηση εξασφαλίζει») αναφερόμενος στην πολιτεία του Αντώνη Σαμαρά κατά την τριετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
«Ο κ. Σαμαράς μιλά για το νέο και τη σταθερότητα, αλλά είναι ο ίδιος πολιτικός που βρισκόταν -δυο δεκαετίες πίσω- στην κεντρική πολιτική σκηνή και οδήγησε από θέση ευθύνης τη χώρα σε μια μεγαλειώδη ήττα, με τις εμμονές του στο 'Μακεδονικό', ρίχνοντας την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Η παράταξή του τον κατηγόρησε για 'φορέα συμφερόντων', και αυτός κατηγόρησε την παράταξή του. Ποιος μπορεί λοιπόν να εμφανίζεται ως εγγυητής της ομαλότητας;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Τα έχετε κάνει όλα. Δεν μπορείτε να παρουσιάζεστε ως το καινούργιο. Είστε η παλιά Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: