Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης Το «ρωσικό μεγαλείο», με φόντο και την Ουκρανία, γιορτάζει η Μόσχα


Το «ρωσικό μεγαλείο», με φόντο και την Ουκρανία, γιορτάζει η Μόσχα
H σημαία της Κριμαίας σε τανκς στην Κόκκινη Πλατεία την Παρασκευή: Όλος ο συμβολισμός της ημέρας μία εικόνα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόσχα
Τον πιο σύγχρονο χαρακτήρα των τελευταίων χρόνων έχει δώσει η Μόσχα στους φετινούς εορτασμούς για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με φόντο την ουκρανική κρίση που παραμένει εκτός ελέγχου: Οι σημαίες των παρελάσεων στους δρόμους κάθε μικρής και μεγάλης πόλης στη Ρωσία υψώνονται όχι μόνο για να τιμήσουν τη νίκη επί των ναζί το 1945 αλλά κυρίως για να ενισχύσουν το σημερινό αίσθημα «ρωσικού μεγαλείου».

21 φωτογραφίες


H παρέλαση στη Μόσχα που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής κορυφώθηκε με την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία. Όμως, όσο κι αν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ηρεμήσει και οι φιλορώσοι ένοπλοι επιμένουν, παρά την «σύσταση Πούτιν», πως θα προχωρήσουν με τα δημοψηφίσματα, η ουκρανική κρίση θα είναι παρούσα ανάμεσα στις σειρές κάθε αγήματος. 

Και για του λόγου το αληθές, όλοι κοιτάζουν τις παρελάσεις με τις ρωσικές σημαίες στην προσαρτηθείσα Κριμαία. Στη Συμφερόπολη, γράφει ενδεικτικά ο απεσταλμένος της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ακόμη και ο ουρανός είναι ρωσικός», με την ρωσική τριχρωμία να κυριαρχεί μεταξύ συνθημάτων όπως «ευχαριστούμε για τη νίκη, παππού», μαζί με κορδέλες με πορτοκαλί και μαύρες ρίγες -σήμα της ένωσης με τη Ρωσία.

Η Κριμαία θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ρωσικών επικρατειών, όπου τις ημέρες αυτές εκτός από τη σημερινή ρωσική σημαία ανεμίζουν σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης. Μόνο κόκκινες, ή κόκκινες με κίτρινα αστέρια ή ακόμη και κόκκινες με σφυροδρέπανα: Οι σημαίες αυτές χρησιμοποιούνται σήμερα λιγότερο ως έκφραση κομμουνιστικής ιδεολογίας και πολύ περισσότερο ως σύμβολο του «διαχρονικού ρωσικού μεγαλείου».

Η σημασία της νίκης του 1945 για το σημερινό εθνικό αίσθημα στη Ρωσία είναι τεράστια, με τις παρελάσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να γίνονται με όλο και μεγαλύτερη λαμπρότητα: Στα ρωσικά μάλιστα ο όρος «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος» εναλλάσσεται με τον ακόμη δημοφιλέστερο «μεγάλος πατριωτικός πόλεμος».

Ο συμβολισμός της νίκης των Συμμάχων επί του ναζισμού χρησιμεύει ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της ουκρανικής κρίσης: Η Μόσχα έχει επενδύσει σημαντικά στον «φασιστικό χαρακτήρα» της νέας κυβέρνησης του Κιέβου δικαιολογώντας την στάση της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: