Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

«Θέλουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών» Πηγές ΤτΕ: Δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων συστημικών τραπεζών


Πηγές ΤτΕ: Δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων συστημικών τραπεζών

Αθήνα
H αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίησή τους έως το τέλος του έτους, δήλωσε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας του, πρόσθεσε ότι η ΤτΕ επιδιώκει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 - 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το ακριβές ποσό, όμως, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των stress tests και της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR).

Συνάντηση Στουρνάρα - Χουλιαράκη


Το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα σχεδιάσει τη νέα νομοθεσία, βάση της οποίας θα ενισχυθεί κεφαλαιακά το τραπεζικό σύστημα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και οι καταθέτες στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στον κ. Χουλιαράκη, αυτό το μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

Τον Οκτώβριο επίσης θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όλη διαδικασία, τόσο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και τη διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων, θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Συζήτηση στο υπουργείο έγινε και για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι τον Ιούλιο χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του αντίστοιχου περυσινού μήνα και τον Αύγουστο το 75%.

Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει μία σχετική ομαλοποίηση της αγοράς, μετά το πρώτο σοκ από την επιβολή των capital controls. Πληροφορίες αναφέρουν πως αποφασίστηκε η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση του ορίου αναλήψεων για ιδιώτες, καθώς κρίνεται ότι τα 420 ευρώ εβδομαδιαίως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συναλλακτικού κοινού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: