Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Σαφάρι με απειλή κατασχέσεων...



Πογκρόμ κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε περιουσιακά στοιχεία 600.000 οφειλετών του Δημοσίου με τη συνδρομή ιδιωτών προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας σε μία προσπάθεια να εισπράξει μέχρι τον Δεκέμβριο 1,8 δισ. ευρώ και να περιορίσει τη δημοσιονομική εκτροπή.
Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία και αμέσως μετά, όπως έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, θα ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο εισπρακτικών μέτρων με έμφαση στην αύξηση των έμμεσων φόρων.
Κι όλα αυτά στον απόηχο έκθεσης του ΟΟΣΑ στην οποία...

διαπιστώνεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει βαλτώσει μια και προβλέπεται έλλειμμα 6,1% για το τρέχον έτος και 6,7% για το 2010 έναντι 3,7% που είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου για το 2009 και κάτω του 3% για του χρόνου.

Πιο αναλυτικά, για το «σαφάρι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών χθες δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό και ιδιωτικές εταιρείες, καθώς σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή εμπεριέχεται ρύθμιση για την άρση του φορολογικού απορρήτου.

Ετσι, με τη βοήθεια των ιδιωτών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1,8 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόσθετα έσοδα
Για τα επόμενα χρόνια αναμένει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ κατ έτος.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα βεβαιωθέντα χρέη ανέρχονται σε 387 εκατ. ευρώ και τα εισπραχθέντα σε 122 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες προβλέπεται πως αν κάποιος παραλείψει να πληρώσει δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης.

Η ρύθμιση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου (ανακοινώθηκε από το υπουργείο πως δεν θα δοθεί παράταση) και μέσα στον Ιούλιο πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές.

Θα έχουν ως στόχο να εντοπίζουν τα φανερά και τα... κρυφά περιουσιακά στοιχεία των περίπου 650.000 οφειλετών του Δημοσίου -εκ των οποίων βέβαια ένα αριθμός κοντά στους 50.000 προσήλθε για ρύθμιση- ώστε στη συνέχεια οι υπάλληλοι των ΔΟΥ να κινούνται για την είσπραξη των χρεών. Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών χρωστά έως 2.000 ευρώ. Ειδικότερα:

* 465.488 οφειλέτες χρωστούν στο Δημόσιο έως 2.000 ευρώ.
* 144.552 οφείλουν από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
* 23.937 χρωστούν στο Δημόσιο από 20.000 έως 100.000 ευρώ.
* 3.649 οφειλέτες έχουν χρέη από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
* 6.274 χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ ο καθένας. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου για να ενισχύσουν τα αρμόδια τμήματα των ΔΟΥ θα αντληθούν από τη δεξαμενή των στελεχών των ελεγκτικών εταιρειών, τους ορκωτούς λογιστές, αλλά και δικηγόρους που ασχολούνται με θέματα οικονομικής φύσης και έχουν σχετική εμπειρία.

Αρμοδιότητες
Ειδικότερα, έργο των συμβούλων θα είναι:

Ο εντοπισμός της διεύθυνσης κατοικίας των οφειλετών και η αρχική επικοινωνία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο εντοπισμός της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα επιδιώκουν να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής που έχουν στην κατοχή τους.

Στην περίπτωση που δεν ανακαλύπτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, για να διασφαλίζεται το χρέος θα αναζητούν τους συνυπόχρεους συγγενείς.

Αφού σχηματίσουν την πλήρη εικόνα του οφειλέτη, ο φάκελος θα παραδίδεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ προκειμένου να επιδιώξουν την είσπραξη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση να κινούν τις διαδικασίες κατάσχεσης, πλειστηριασμούς κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο μέσω της σχετικής διάταξης προβάλλεται ως λόγος άρσης του φορολογικού απορρήτου η συμβολή των ιδιωτών στον «εντοπισμό των αδυναμιών του υπάρχοντος συστήματος».

Επίσης προστίθεται ότι θα χορηγούνται «σε τρίτο ή σε πρόσωπα ειδικά εξουσιοδοτημένα απ αυτόν στοιχεία από φακέλους των φορολογουμένων που τηρούνται στις ΔΟΥ».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ktsahakis@pegasus.gr



ΛΗΜΝΟΣ
Εξέγερση και μπλόκο στους «ράμπο» της ΥΠΕΕ

Λαϊκή εξέγερση κατά της Εφορίας εκδηλώθηκε χθες στη Λήμνο, με τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες του νησιού να αντιδρούν και να μπλοκάρουν τους ελέγχους κλιμακίου υπαλλήλων της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

«Πληρώνουμε φόρους και δεν έχουμε πλοία, ενώ και οι γιατροί του νοσοκομείου μας είναι απλήρωτοι», επισημαίνουν οι μικρομεσαίοι, διαμαρτυρόμενοι για τη φοροεπιδρομή. Με απόγνωση φωνάζουν: «Ενδιαφερθείτε για εμάς και το νησί μας και μετά ελάτε να μας ελέγξετε...».

Αγανακτισμένοι επιχειρηματίες της Λήμνου αντέδρασαν έντονα στους ελέγχους της ΥΠΕΕ, προχωρώντας μάλιστα χθες το απόγευμα σε αποκλεισμό του ξενοδοχείου στη Μύρινα, όπου διέμεναν οι υπάλληλοι. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελεύθερων Επαγγελματιών, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο και να εμποδίσουν με αυτόν τον τρόπο το κλιμάκιο των υπαλλήλων να συνεχίσει τους ελέγχους, που είχε ξεκινήσει από το πρωί. Λέγεται, μάλιστα, ότι επαγγελματίες ξεφούσκωσαν τα λάστιχα και του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της ΥΠΕΕ.

Οι υπάλληλοι έφτασαν χθες το πρωί στη Λήμνο από τη Μυτιλήνη και μέχρι το μεσημέρι είχαν ελέγξει τρεις επιχειρήσεις. Γύρω στις πέντε το απόγευμα η Ομάδα Πρωτοβουλίας συγκέντρωσε περί τους 300 επιχειρηματίες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο διαμαρτυρόμενοι για τους φορολογικούς ελέγχους: «Δεν έχουμε πια να δώσουμε και δεν σας θέλουμε πια στο νησί μας, είστε ανεπιθύμητοι», τονίζουν σε σχετικό υπόμνημά τους, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησης και της αντίδρασής τους:

«Είναι γνωστό ότι στερούμαστε στοιχειώδη αγαθά που οφείλει να παρέχει η πολιτεία, όπως ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σωστή νοσοκομειακή περίθαλψη και στελέχωση υπηρεσιών, και ενώ περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο ανάπτυξης να στηρίξει τον τόπο μας και την παραμονή μας σε αυτόν, εκείνη με τους μηχανισμούς της μας πιέζει και μας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση», καταγγέλλουν.

Κάνουν, δε, λόγο για απαράδεκτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης: «Η στάση της, δε, εκτός από απαράδεκτη είναι και προκλητική, φτάνοντας στα όρια της κοροϊδίας όταν για δύο μήνες προεκλογικά το ΣΔΟΕ σταματά τους ελέγχους και τους ξαναθυμάται αμέσως μετά τις εκλογές».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται επίσης και για το ότι η ΥΠΕΕ δεν προχωρεί σε ελέγχους κατά του παρεμπορίου καθώς και της παράνομης εργασίας, ενώ καταγγέλλουν ανισότητα στους ελέγχους ανάμεσα στην περιφέρεια και στις μεγάλες πόλεις: «Υπάρχει τρομερή ανισότητα στους ελέγχους που γίνονται ανάμεσα στην περιφέρεια και στις πόλεις. Με τον τρόπο που λειτουργείτε μας αδικείτε κατάφωρα, αφού μας αναλογούν δεκαπλάσιοι έλεγχοι σε σχέση με αυτούς που γίνονται στους επαγγελματίες της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και της Γλυφάδας κ.ά.».
ΕΘΝΟΣ

απο .nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: