Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Νέο αντικαρκινικό φάρμακο δημιουργεί ελπίδες


Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση σοβαρών μορφών καρκίνου, προκύπτουν από νέο φάρμακο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και επιδρά σε γενετική μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων.

Το φάρμακο αυτό, με την ονομασία Olaparib, έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε 19 ασθενείς με κληρονομικές μορφές καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών και του προστάτη. Σε 12 από τους ασθενείς - οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε άλλες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα - η εξέλιξη των όγκων είτε ανεκόπη, είτε οι όγκοι συρρικνώθηκαν. Μάλιστα, οι ασθενείς ανέφεραν πολύ λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ μεγάλο ποσοστό το βρήκε πολύ ευκολότερο από τη χημειοθεραπεία.

Το Olaparib, το οποίο ανήκει σε μία νέα τάξη φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς PARP, πλήττουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά αφήνουν σχετικά άθικτα τα υγιή. Ουσιαστικά, το Olaparib μπλοκάρει το ένζυμο PARP, το οποίο "επιδιορθώνει" τα κύτταρα. Τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται καθώς διαθέτουν εναλλακτικούς μηχανισμούς αποκατάστασης, οι οποίοι ελέγχονται από υγιή γονίδια. Τα δε καρκινικά κύτταρα, στα οποία τα συγκεκριμένα γονίδια είναι ανενεργά λόγω γενετικής μετάλλαξης, δεν έχουν εναλλακτική "λύση" για να αποκατασταθούν και έτσι πεθαίνουν.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Σταν Κέι, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα και μίλησε στο BBC, σύντομα το Olaparib θα δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. "Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε το φάρμακο σε άλλες, πιο κοινές μορφές καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη. Ελπίζουμε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και με αυτές".

Ο δρ. Πίτερ Σνέντον, από το βρετανικό ίδρυμα Cancer Research δηλώνει ότι "είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις εξελίξεις πάνω σε εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς". Συμπληρώνει δε ότι "παρότι το φάρμακο αυτό είναι ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι φέρνει αποτελέσματα, εκεί που πιο παραδοσιακές θεραπείες έχουν αποτύχει".

Το σχετικό δημοσίευμα του BBC, παρουσιάζει την περίπτωση του 62χρονου Τζούλιαν Λιούις ο οποίος υποφέρει από καρκίνο του προστάτη και στον οποίο χορηγήθηκε το φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καθώς η ανάπτυξη του καρκίνου του μειώθηκε και έμεινε σε χαμηλά επίπεδα για πάνω από δύο χρόνια. Επιπλέον, δευτερεύοντες όγκοι που είχε στα οστά του, σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που είχε περιλαμβάνουν μόνο ελαφριά στομαχική διαταραχή και ελαφριά ναυτία. "Ελπίζω να συνεχίσω με αυτό όσο μπορώ. Ο στόχος είναι ο προφανής, δηλαδή να εμποδίσω την εξάπλωση του καρκίνου, όμως υπάρχει και ένας ευρύτερος στόχος: να δούμε για πόσο διάστημα το φάρμακο μπορεί να χορηγείται με ασφάλεια", δηλώνει ο κ. Λιούις.


απο nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: