Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο;


ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ -Διαψεύδει ο Διοικητής του Νοσοκομείου την ύπαρξης κρούσματος στην Ξάνθη
-Χωρίς κάμερες ελέγχου το Διεθνές Αεροδρόμιο Χρυσούπολης


Με τα νέα περιστατικά του ιού της γρίπης Α, τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 66. Οκτώ επιπλέον κρούσματα ανιχνεύτηκαν το πρωί της Τετάρτης από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου και Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ένα 46χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από ταξίδι στις Η.Π.Α., μία 19χρονη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από τη Μ. Βρετανία, ένα 18χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από την Αυστραλία, ένα 15χρονο Αμερικανό υπήκοο που ήρθε από τις ΗΠΑ, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψαν από ταξίδι στις Η.Π.Α., και ένα 12χρονο κορίτσι, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε στενή επαφή με κρούσμα από τις Η.Π.Α. Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 66, από τα οποία 23 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΞΑΝΘΗ

Εν τω μεταξύ αυξημένα είναι τα μέτρα προφύλαξης που έχει πάρει το Νοσοκομείο Ξάνθης, παρά του ότι διαψεύδει κατηγορηματικά ο Διοικητής κ. Πέτρου την πληροφορία ότι «πέρασε από την Ξάνθη κρούσμα που στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω διερεύνηση…»
Ο κ. Πέτρου επισήμανε ότι «είχαμε διάφορα άτομα που προσήλθαν με συμπτώματα, αλλά δεν είχαμε καμία περίπτωση διαπίστωσης της νόσου…», ωστόσο ο κίνδυνος για «εισόδου» της νόσου στην περιοχή μας, ολοένα και αυξάνεται, αφού τα προληπτικά μέτρα του νοσοκομείου περιορίζονται και μόνο στη μάσκα του νοσηλευτή και γιατρού καθώς και στα γάντια, στοιχεία που έτσι και αλλιώς επιβάλλονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου για κάθε περίπτωση ασθενούς.
Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Θ» αναφέρουν ότι «υπήρξε όντων περίπτωση που πέρασε από την Ξάνθη (ταξιδιώτης από Γερμανία που είχε περάσει και από ΗΠΑ τον Μαϊο) και που η περίπτωσή του ελέγχεται από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.»

ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Εν τω μεταξύ, χωρίς κάμερα προληπτικού ελέγχου - «θερμική» - παραμένει το Διεθνές Αεροδρόμιο Χρυσούπολης, που είναι η «πύλη» από αέρος για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αφού μέσω των συχνών και διεθνών δρομολογίων, είναι δυνατόν να «εισαχθεί» ο ιός και να δημιουργήσει εκ νέου μεταφορείς σε χρόνο – ρεκόρ!
Το ζήτημα – αν και έχει τεθεί από τους επιτελείς του αεροδρομίου – εντούτοις φαίνεται να μην έχει απασχολήσει ακόμη το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κου Αβραμόπουλου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η «Θ», θεωρώντας ότι το ζήτημα της πανδημίας της νέας γρίπης είναι σοβαρό, επαναλαμβάνει σήμερα τις χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για το θέμα αυτό, ευελπιστώντας οι υπεύθυνοι να φροντίσουν άμεσα για την ασφάλειά μας, από την απειλή αυτή:
Τι είναι η γρίπη των χοίρων και από πού προήλθε;
Η γρίπη των χοίρων είναι μια μολυσματική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από το στέλεχος H1N1 ή «ιό της γρίπης τύπου Α», όπως αλλιώς ονομάζεται. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο στέλεχος, το οποίο δημιουργήθηκε κατά πάσα πιθανότητα μέσω μετάλλαξης δύο παλαιότερων ιών που προσέβαλαν χοίρους στο Μεξικό.
Η μάσκα με προστατεύει απέναντι στην ασθένεια;
Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων κατέδειξε ότι οι προστατευτικές μάσκες μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες μόλυνσης, αλλά μόνον εάν φοριούνται σωστά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων; Τα συμπτώματα της «γρίπης τύπου Α» δε διαφέρουν σε τίποτα με τα αντίστοιχα της κοινής γρίπης. Ο ασθενής εμφανίζει συνήθως υψηλό πυρετό, βήχα, έντονο πονόλαιμο, κεφαλαλγίες και πόνο στα οστά και τους μύες, ρίγη και κόπωση. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστεί εμετός και διάρροια.
Πώς θα ξέρω εάν θα πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον γιατρό ή όχι;
Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα και ζείτε ή έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μέρη, όπου έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα η εμφάνιση της γρίπης των χοίρων – λ.χ. στο Μεξικό- τότε σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πρωτίστως να αποφύγετε την επίσκεψη με δική σας πρωτοβουλία σε κάποιο νοσοκομείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσετε την ασθένεια και σε άλλα άτομα.
Η γρίπη των χοίρων θεραπεύεται;
Ναι, θεραπεύεται μέσω της χορήγησης των φαρμάκων Tamiflu ή Relenza.
Υπάρχει εμβόλιο για τη θεραπεία της ασθένειας;
Προς το παρόν, όχι. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε έξι μήνες θα υπάρξει εμβόλιο ικανό να προξενεί ανοσία στην ασθένεια.
Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στη γρίπη των χοίρων;
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η χώρα μας διαθέτει επάρκεια στο φάρμακο Tamiflu, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.
Πώς μπορώ να προστατευθώ από την ασθένεια;
Καταρχάς, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβάλλεστε. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες καταστάσεις. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε αντίστοιχα, με ένα μαντήλι ή χαρτομάντιλο, το οποίο στη συνέχεια θα πετάτε στα σκουπίδια. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό. Οι ενήλικες, εφόσον νοσήσουν να παραμένουν στο σπίτι, ενώ τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης να παραμένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας.

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

thrakinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: