Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ



ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009


ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας και από εμένα, να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα το οποίο άπτεται και σε θέματα ανάπτυξης, δηλαδή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και περιβάλλοντος, έχει άμεση σχέση με την κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με θέμα του ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αποκαλείται «Έρευνα του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής», κυκλοφορεί κάτω από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής τον κ. Μωυσή.

Αυτό το ερωτηματολόγιο ουσιαστικά κυκλοφόρησε από τις 19 Μαΐου του 2009 δηλαδή εδώ και αρκετό καιρό, στα δικά μου χέρια έφτασε επίσημα μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, όπου και ζητήθηκε και η δική μας συνεισφορά στη συμπλήρωσή του.

Είναι ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στη δημιουργία κάποιων σταθμισμένων κριτηρίων για τη στρατηγική για την πολιτική για την ενέργεια για το αύριο της Ελλάδας και η δική μας ανάλυση μας οδήγησε στο να αντιδράσουμε με μια αυστηρή ερώτηση που καταθέσαμε χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το αν αυτό το ερωτηματολόγιο είναι κατευθυνόμενο ή όχι.

Ο λόγος που καταθέσαμε αυτή την ερώτηση και που υπογράφεται από τα μέλη των ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης - 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο τους, είναι ότι είδαμε στη διατύπωση των ερωτήσεων, κάποια ερωτήματα που ξανανοίγουν την ατζέντα, αν αυτή η κυβέρνηση πραγματικά εννοεί αυτά που λέει για την κατεύθυνση που δίνει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν εννοεί αυτά που λέει με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη - ότι ο λιθάνθρακας έχει βγει από το ενεργειακό μίγμα και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά αυτή η συζήτηση, όπως επίσης κι αν εννοεί αυτά που λέει σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.

Σας διαβάζω πολύ ενδεικτικά, δυο τρεις από τις ερωτήσεις που βρήκαμε μέσα σε αυτό το ερωτηματολόγιο «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωση του μεριδίου συμμετοχής των ρυπογόνων τεχνολογιών στην ηλεκτροπαραγωγή ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας;». Για μας, αυτό είναι μια ερώτηση η οποία είναι κατευθυνόμενη, γιατί λέει ότι θα πρέπει να χάσουμε θέσεις εργασίας, για να μειώσουμε τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Αντίστοιχες ερωτήσεις: «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αύξησης του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ ακόμη κι αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας;». Είναι μια ερώτηση η οποία κατευθύνει τον ερωτώμενο προς μια απάντηση.

Μαζί με αυτό εμείς συνυπολογίζουμε ότι δεν είναι προφανώς μια ερώτηση που απευθύνουμε προς το Πολυτεχνείο που έχει αναλάβει να διακινήσει αυτό το ερωτηματολόγιο και να κάνει την επεξεργασία και από τη δική μας την πλευρά δεν υπάρχει μομφή προς το Πολυτεχνείο και τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, που υποστηρίζει με τις δηλώσεις του ότι δεν συζητά πια το λιθάνθρακα, ότι υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως το ερωτηματολόγιο που κυκλοφορεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης λέει άλλα πράγματα.

Επίσης αναφερόμαστε σε αυτή την ερώτησή μας στο ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, στη συζήτηση που είχε γίνει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, είχε πει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ μιας λελογισμένης εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο και ότι είναι παρακινδυνευμένα τα σενάρια, που υποστηρίζουν τη μη ένταξη αυτού του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας.

Ρωτάμε επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί αυτό το ερωτηματολόγιο έχει απευθυνθεί σε πολύ συγκεκριμένους νομούς και δήμους και σε συγκεκριμένους φορείς. Απευθύνεται σε 11 νομούς σε όλη τη χώρα, σε 12 δήμους σε όλη τη χώρα, σε 10 ερευνητικά Ιδρύματα και σε 6 φορείς.

Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς πρέπει να σας πω ότι όλως τυχαίως, απουσιάζουν εντελώς οι φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι σήμερα μαζί μας εδώ οι εκπρόσωποι του ΣΕΦ (του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών), του ΠΑΣΥΦ (που είναι οι επενδυτές για φωτοβολταϊκά) και της ΕΛΕΤΑΕΝ (που είναι ο φορέας για την αιολική ενέργεια), οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν καθόλου και δεν τους τέθηκε το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Όπως επίσης θεωρούμε ότι αυτό το ερωτηματολόγιο το οποίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης εγείρει ξεκάθαρα το ερώτημα αν γυρίζουμε πίσω σε ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί και είχαν λυθεί, σχετικά με τα συγκεκριμένα καύσιμα, όπως επίσης και με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τους στόχους που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ερώτηση που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση όταν τη διάβασα είναι: «Σε τι βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί για την κάλυψη αυτών των στόχων το 18% κλπ., και κυκλοφορεί σήμερα ένα ερωτηματολόγιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης που ρωτάει αν οι ερωτώμενοι Νομάρχες, Δήμαρχοι, πολίτες, ερευνητικά Κέντρα συμφωνούν με αυτούς τους στόχους. Άρα μπαίνουν σε συζήτηση αυτά τα θέματα ή όχι;

Στην ερώτησή μας εν τέλει ζητάμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να μας πει: αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι σύμφωνη κι έχει δώσει κατευθύνσεις γι' αυτό το ερωτηματολόγιο. Αν αυτό το ερωτηματολόγιο έχει γίνει ξεκάθαρα με κατευθύνσεις που δόθηκαν ή αν είναι πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου και αν δεν συμφωνεί, τι σκοπεύει να κάνει γι' αυτό.

Το ζητούμενο εδώ από τον κ. Χατζηδάκη τον Υπουργό Ανάπτυξης δεν είναι να ζητήσει τα ρέστα –να το πω πολύ απλά- από το Πολυτεχνείο, γιατί το Πολυτεχνείο είναι ένας επιστημονικός φορέας. Είναι να δει αν το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής έχει βάλει πλώρη, έχει στόχο να εξυπηρετήσει τους στόχους που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός για τη μη ύπαρξη λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα, για τη μη κατεύθυνση της χώρας μας προς την πυρηνική ενέργεια και για τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ θέλω να κάνω για άλλη μια φορά ξεκάθαρο αυτό που έχει πει και ο Πρόεδρός, ο Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή επανειλημμένα, ότι για μας η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η πρώτη και η μέγιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα, γιατί δημιουργεί και θέσεις εργασίας και εισοδήματα και ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι η πράσινη ενέργεια που εξυπηρετεί τους στόχους μας για την Πράσινη Ανάπτυξη και δεν συζητάμε στο ενεργειακό μίγμα ούτε το λιθάνθρακα ούτε φυσικά την πυρηνική ενέργεια, ακόμη και για πυρηνικούς σκοπούς.

Απαιτούμε μια απάντηση σε αυτό το ερωτηματολόγιο που κυκλοφορεί - και τονίζω για πολλοστή φορά από το Υπουργείο Ανάπτυξης- και που θέλουμε μια απάντηση αν ηθελημένα δημιουργεί ένα θολό τοπίο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα- ανοίγοντας πάλι τη συζήτηση για θέματα που θεωρούμε ειλημμένα, στην υπόθεση της ενέργειας και του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Αυτά από εμένα, Μιχάλη αν θέλεις να προσθέσεις κάτι.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Αναζητώντας τη χαμένη υπόληψη του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού»! Το ΠΑΣΟΚ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αναδείξει το ζήτημα της έλλειψης και της προχειρότητας με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση το μείζον θέμα του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Η έκθεση του ενεργειακού σχεδιασμού κατατίθεται, αποσύρεται, επανακατατίθεται και στο τέλος ο κάθε νέος Υπουργός, ανατρέπει το σχέδιο αυτό μέσω δηλώσεών του στον Τύπο. Έχουμε απουσία μακροχρόνιου σχεδιασμού ενεργειακού, του πιο κρίσιμου ζητήματος αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και του πιο κρίσιμου ζητήματος αναπτυξιακά στη χώρα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η προεκλογική πομφόλυγα που δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου του ’07, αποσύρθηκε μετά από 3 μήνες με συνοπτικές διαδικασίες αργότερα από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και το νέο Υπουργό Ανάπτυξης. Σχεδόν μετά από ένα χρόνο, το κείμενο επανακατατέθηκε, συγκεντρώνοντας τα πυρά όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των παραγόντων της αγοράς λόγω της προχειρότητας αλλά και της αοριστολογίας, με την οποία είχε συνταχθεί αυτό το κείμενο.

Ακόμη και αυτό το κείμενο όμως δεν έγινε σεβαστό από το νέο Υπουργό Ανάπτυξης. Πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ριζική ανατροπή ο νέος Υπουργός, όσων σχεδίασαν οι προκάτοχοί του κάνοντας λόγο για αποκλεισμό του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, απόφαση πολιτικά σωστή, ενδεικτική όμως και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα.

Σας θυμίζω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν από τους ισχυρούς υποστηρικτές του λιθάνθρακα και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής ο κ. Μωυσής επίσης αναφανδόν υπέρ του λιθάνθρακα. Για φέτος μάλιστα αποφασίστηκε να αναβληθεί τώρα πλέον, η παρουσίαση της έκθεσης του Συμβουλίου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το 2009 και το τέλος του 3ου τριμήνου του έτους, με δικαιολογία τη ρευστότητα της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ίσως αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό και το πιο κρίσιμο κείμενο αναφοράς, για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι δυνατό να αλλάζει με βάση τις προτεραιότητες του κάθε Υπουργού ούτε και ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες για τη διαχείριση της κυβερνητικής πραγματικότητας.

Το αποτέλεσμα είναι να ασκείται μια ευκαιριακή ενεργειακή πολιτική της χώρας, χωρίς καμία πρόβλεψη χωρίς τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια νομοθεσία για το περιβάλλον.

Εγώ θέλω να μιλήσω πολιτικά και να θέσω τρία πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

* Πρώτο ερώτημα: ποιος αποφασίζει για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα; Ποιος εκφράζει τελικά τη χώρα στο ζήτημα του εθνικού ενεργειακού μίγματος;
* Δεύτερο ερώτημα: ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος των συναρμόδιων εμπλεκομένων φορέων, ΡΑΕ, Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ΔΕΗ κλπ.; Και τι λόγο έχουν τελικά όλοι αυτοί στη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, όταν εν μια νυκτί ο Υπουργός αδειάζει όχι μόνο το έργο και τις αποφάσεις των προκατόχων του, αλλά κυριολεκτικά καπελώνει τους συναρμόδιους φορείς;
* Τρίτο ερώτημα: ποιες είναι οι γνώσεις του Υπουργού που του επιτρέπουν να αγνοεί τις επίσημες τοποθετήσεις των συναρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να αποφασίζει και να διατάζει μόνος του για τον ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό των επόμενων χρόνων; Ποια η σοβαρότητα, εγκυρότητα και αξιοπιστία, μιας τέτοια ριζικής αναθεώρησης των κυβερνητικών σχεδίων;

Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν κουραστεί. Δεν μπορούν να περιμένουν από μια κυβέρνηση πέντε ετών σχεδιασμούς επί χάρτου και επικοινωνιακά παιχνίδια. Οι Έλληνες θέλουν έργα, αποφασιστικότητα, αποτέλεσμα, ταχύτερους ρυθμούς.

Ο διάλογος από μηδενική βάση υπονοεί ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας, ως έχοντες μηδενική μνήμη. Η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τα χρόνια να περνούν, μόνο και μόνο για να κρατάμε στα χέρια μας την εξουσία.

Μια κυβέρνηση που ούτε θέλει βεβαίως και ούτε μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν και άμεση σχέση με τη ΔΕΗ;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει τι επιτέλους θέλει να κάνει με το ενεργειακό μίγμα. Γιατί η κυβέρνηση ακριβώς επειδή φέρεται να άγεται και να μην έχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, δημιουργεί μια πολύ θολή κατάσταση.

Να υπενθυμίσω εδώ με την ευκαιρία της ερώτησής σας, ότι σε μερικούς μήνες από τώρα έχουμε την κρισιμότερη ίσως διαπραγμάτευση που θα γίνει για την υπόθεση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη και εμφανίζεται η Ελλάδα - μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο, να θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και αυτά που είναι οι βασικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουμε να πάμε πιο πέρα, σε ένα αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη.

Από την κυβέρνηση εμείς ζητάμε -όπως τέθηκε και από τους δυο μας πολύ ξεκάθαρα, αν έχει μια ενεργειακή πολιτική, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει και κατά περίπτωση η κατά το ποιος είναι κάθε φορά Υπουργός και από ποιον επηρεάζεται, «πηγαινοέρχεται» αυτή η ενεργειακή πολιτική. Και δεν θα υπεισέλθουμε εμείς σε αυτούς τους λόγους.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται, απλώς επικοινωνιακά προβαίνει σε ανακοινώσεις, ο δε Υπουργός Ανάπτυξης βλέπει πως δεν ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό- βάσει του οποίου, μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν είναι πολιτική και είναι επικίνδυνο για τη χώρα, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλες ενεργειακές εξαρτήσεις, γιατί δημιουργεί αβεβαιότητα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο, που η ενέργεια είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για την ανάπτυξη των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: