Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Siemens: πληρωμές ύψους 3 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία



Tου Τασου Tελλογλου



Παράνομες πληρωμές ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων μάρκων (3 εκατ. ευρώ) το διάστημα 2000 - 2002 για τις «ανάγκες» της ρουμανικής αγοράς προκύπτουν από έγγραφο πρώην στελέχους της μητρικής Siemens. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Φραντς Γιόζεφ Ρίχτερ, δόθηκαν στο πρώην στέλεχος της Siemens Hellas κ. Πρόδρομο Μαυρίδη για καταβολή προμηθειών στη Ρουμανία και συμβόλαια ανάμεσα στην ελληνική Siemens και τον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών Ρόμτελεκομ. Μικρότερα ποσά εκταμιεύτηκαν και για την Αρμενία.

Η πρώτη πληρωμή στον κ. Μαυρίδη έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 2000 και αφορούσε προμήθειες 2,5 εκατομμυρίων μάρκων για τη Ρουμανία και 236.000 μάρκων για την Αρμενία. Για τα εμβάσματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν οι λογαριασμοί της Siemens στο Σάλτσμπουργκ. Τον ίδιο χρόνο, ο Ρίχτερ με έναν συνάδελφό του ενέκριναν τη μεταβίβαση άλλων 2,5 εκατομμυρίων μάρκων για τη Ρουμανία, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο χειριστής σημειώνει στο έγγραφο της έγκρισης τη λέξη Ρουμανία και βάζει σε παρένθεση τη λέξη Ελλάδα.

Το 2001, κλείνουν οι λογαριασμοί στο Σάλτσμπουργκ εξαιτίας της έρευνας που γίνεται από την ελβετική Δικαιοσύνη για τις σχέσεις της Siemens με τον δικτάτορα της Νιγηρίας. Ο κ. Μαυρίδης ζητάει και παίρνει 2,8 εκατομμύρια μάρκα αλλά τα στέλνει στους τελικούς παραλήπτες μέσω λογαριασμών στη Βρετανία και την Κύπρο. Οι εγκρίσεις δίνονται από τον Ζίγκφριντ Μάλο, τότε διευθυντή τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας. Για την προώθηση του ποσού στους τελικούς παραλήπτες, ρόλο παίζει μία κυπριακή εταιρεία, η ΕΛΟΥΚΟ και η διαχειρίστριά της κ. Παναγιώτα Κοκκίνου.

Ο κ. Μαυρίδης ζητούσε για τη Ρουμανία όχι το 8% του τζίρου των τηλεπικοινωνιών της εταιρείας, όπως έκανε στην Ελλάδα, αλλά όπως καταθέτει ο κ. Ρίχτερ «μόλις» το 5%. Σε δύο περιπτώσεις, στην περίπτωση της επιχείρησης SIMUX και της εταιρείας EMCOM, ζητάει και παίρνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Σάλτσμπουργκ 230.000 ευρώ και 130.000 δολάρια. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως καταθέτει ο Ρίχτερ, έλαβε τα χρήματα σαν «πριμ συμβούλου». Οπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Μαυρίδης δεν κάνει απευθείας πληρωμές από τους λογαριασμούς του. Δύο ταυτοποιημένες πληρωμές ύψους 500.000 ευρώ που γίνονται σε δύο στελέχη του ΟΤΕ που υπηρετούν στη Ρουμανία -τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα- γίνονται από λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας.

Στο τέλος της κατάθεσής του και αφού έχει αναγνωρίσει όλες τις πληρωμές μία προς μία, ο Ρίχτερ εξομολογείται στην ανακρίτριά του: «Αφού μου δείξατε τις παράνομες πληρωμές σε τέτοια συμπυκνωμένη μορφή, έχω τρομοκρατηθεί από το συνολικό ύψος τους».

Η τραγική ειρωνεία είναι πως παρά και τις νέες αυτές ομολογίες παραμένει αμφίβολο αν γι' αυτά τα αδικήματα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στην Ελλάδα καθώς πολλά από τα αδικήματα συντελέστηκαν στη Ρουμανία.

απο citypress



Δεν υπάρχουν σχόλια: