Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

«Σε φάση πανδημίας 6α η χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας για τη νέα γρίπη


«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη της νέας γρίπης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι «είναι πιθανό, από τη νέα γρίπη να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού». Παράλληλα, ο κ.Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στην Ελλάδα. Η περίοδος, μάλιστα, της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να κλείσουν τα σχολεία ή άλλες υπηρεσίες στη χώρα μας, ο κ.Αβραμόπουλος απάντησε ότι τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκαν. Γι αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης. Σύμφωνα με τα τελευταί στοιχεία, στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν ανέλθει πλέον σε 201. Ποσοστό 78% αυτών, είναι ταξιδιώτες, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. Επίσης, οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων......

Προγραμματισμός εμβολιασμών

Βαρύνουσα σημασία δόθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού. Ο κ.Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 – η πρώτη δόση – και το Φεβρουάριο του 2010 – η δεύτερη. Απαραίτητη προϋπόθεση, άλλωστε, είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο υπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους, χωρίς πανικό και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας – καθώς υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών – οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων. Ο εν λόγω σχεδιασμός βασίζεται στις επιδημιολογικές παρατηρήσεις που δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Παράλληλα, τονίσθηκε ότι η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία. Παράλληλα, ο κ.Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε από τον ιό Η1Ν1».

kafeneio-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: