Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Σχεδιάζει «μπαλώματα» για τα ΤΕΙ


«Μπαλώματα» στα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΤΕΙ, που σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως στην επαρχία) ...ξεμένουν από σπουδαστές, από προσωπικό, από υποδομές, ακόμα και από αντικείμενο σπουδών, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται πάντως στα σίγουρα από τις προθέσεις της, είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα αγγίξουν το βασικό πρόβλημα των ιδρυμάτων, δηλαδή το χαρακτήρα τους ως ιδρύματα β' κατηγορίας σε μια ανώτατη εκπαίδευση που διαχωρίζεται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σήμερα προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), με θέματα: Την προαγωγή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων, τον χωροταξικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα γνωστικά αντικείμενα Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με άλλα λόγια, το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού είναι να μπει τάξη στο χάος των δεκάδων σχολών και τμημάτων που η ίδια η πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει, συγκροτώντας σχολές χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο, χωρίς να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες παρά μόνο πελατειακές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παραπάνω θέματα αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό με τις «διεκδικήσεις» της πρόσφατης Συνόδου των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ, δηλαδή: Στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, που δεν είναι παρά συντεχνιακό και αποπροσανατολιστικό αίτημα, καθώς τα σοβαρά προβλήματα των αποφοίτων των ΤΕΙ έχουν τη βάση τους στην κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στην ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ με την εισαγωγή και διδακτορικών μετά από αξιολόγηση των αυτοδύναμων μεταπτυχιακών, που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση της «ταμπέλας» των ΤΕΙ με αντάλλαγμα την προώθηση της διαδικασίας της «αξιολόγησης» και άλλων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Στον χωροταξικό σχεδιασμό σε κοινή σύσκεψη πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που είναι στην ουσία ένα «πάρε - δώσε» αντικειμένων ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, πάντα στη λογική της ανταγωνιστικότητας.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5167234&publDate=9/7/2009

blog-tou-fititi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: