Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ


Της Ιωάννας Μάνδρου
(από την Καθημερινή)

Αν ο βαρυποινίτης Παν. Βλαστός ήταν ο εγκέφαλος της συμμορίας μέσα στις φυλακές, ρόλο ισότιμο στην εγκληματική δράση εκτός φυλακών, φέρεται πως διαδραμάτιζε ο μεγαλοεργολάβος Γ. Τρομπούκης. Με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, γνωριμίες και στενές επαγγελματικές σχέσεις με άλλους...
επιχειρηματίες, εργολάβους αλλά και πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν μόνον ο άνθρωπος που επρόκειτο να «ξεπλύνει» τα λύτρα της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία ήταν εκείνος που είχε δώσει προσωπικά εντολή στον Παν. Βλαστό για να προχωρήσει σε τρεις δολοφονίες!
Παραγγελίες θανάτου
Τις εντολές θανάτου τις έδιδε για πρόσωπα με τα οποία ο ίδιος είχε οικονομικές συναλλαγές ή άλλες δραστηριότητες και ήθελε να βγουν από τη μέση.
Επιπλέον, ήταν ο βασικός προμηθευτής της σπείρας σε εκρηκτικά υλικά αλλά και εκείνος που είχε αναλάβει την εκπαίδευση μελών της συμμορίας για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Η πολύπλευρη και σκοτεινή δράση του Γ. Τρομπούκη κάλυπτε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της σπείρας.
Από την εντολή για δολοφονίες, προπαρασκευή δολοφονιών, προμήθεια εκρηκτικών αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της σπείρας με ξέπλυμα παράνομων χρημάτων και με άσκηση τοκογλυφικής δραστηριότητας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Γ. Τρομπούκης είχε «δώσει εντολή στον Παν. Βλαστό για τη δολοφονία του Θ. Παπαδά εξαιτίας προηγουμένων διαφορών που είχε ο Παπαδάς με τον αδελφό του». Για τη συγκεκριμένη παραγγελία θανάτου, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είχε υποσχεθεί «αμοιβή στον Βλαστό, για την υλοποίηση του συμβολαίου ποσού 40.000 ευρώ».
Συμβόλαιο θανάτου είχε κλείσει με τον Βλαστό, με δική του εντολή και για τη δολοφονία του πρώην κρατουμένου των φυλακών Μαρίνου Κλήμου, όπως επίσης είχε παραγγείλει στον Βλαστό να δολοφονήσει τον Λιβανέζο επιχειρηματία Μοχάμεντ Χαλιφέ «δίδοντας αμοιβή, στον Βλαστό, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «το ποσό των 40.000 ευρώ». Βέβαια, ο ίδιος ο Τρομπούκης καταθέτοντας στην ασφάλεια προανακριτικά το αρνείται και λέγει ότι «ήταν εκείνος που ειδοποίησε τον Μοχάμεντ Χαλιφέ να φύγει», δίδοντάς του μάλιστα, όπως λέγει, «4.500 ευρώ για τον σκοπό αυτό».
Εκτός όμως από τα συμβόλαια θανάτου - συγκεκριμένες εκτελέσεις, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι εκείνος που έδωσε εντολή και πάλι στον Βλαστό «να βάλει ανθρώπους του» για να τινάξουν στον αέρα σούπερ μάρκετ στους Θρακομακεδόνες γιατί είχε διαφορές με τον ιδιοκτήτη του Γ. Καρναχωρίτη. Ο λόγος; «Είχε διαφορές με τον συνεταίρο του Καρναχωρίτη, Σπύρο, του χρωστούσε λεφτά», αλλά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Τρομπούκης «τελικά του τα έδωσε». Ο σύνδεσμός του με τον Βλαστό, όπως ομολογεί ο ίδιος στην προανακριτική του απολογία, είχε να κάνει με τοκογλυφίες.
Φρικιαστικές λεπτομέρειες για την οργάνωση δολοφονιών από τα μέλη της σπείρας καθώς και περιγραφή του βαρέος οπλισμού που διέθεταν προκύπτουν από τις συνομιλίες τους που έχουν μαγνητοσκοπηθεί.
Η δικηγόρος
Ο Παν. Βλαστός, που κινούσε τα νήματα μέσα από τις φυλακές, συνομιλεί με όλους τους συνεργούς του και δίδει εντολές για εκτελέσεις, για προμήθεια εκρηκτικών για το τι όπλα θα χρησιμοποιήσουν κάθε φορά αλλά και για ξέπλυμα χρημάτων.
Ο ρόλος συγκεκριμένης δικηγόρου - έχουν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες τους- είναι σημαντικός. Η ίδια φέρεται να μετέχει στην οργάνωση και την προπαρασκευή της δολοφονίας του βαρυποινίτη Κώστα Ναστούλη.
Ενδεικτικός ο διάλογος:
Βλαστός: Στον λόγο της τιμής μου. Θυμήσου τη κουβέντα μου. Η μάνα του θα το πάρει το φέρετρο κλειστό. Θα 'ναι το κεφάλι του τόσο ανοιγμένο, θα 'χει φάει τόση σφαίρα...
Δικηγόρος: Την αξίζει αυτός. Και να σου πω και κάτι; Το αξίζει να το ζήσει η μάνα του αυτό.
Σε άλλο σημείο για την επικείμενη δολοφονία Ναστούλη ή ίδια δικηγόρος αναφέρει:
«Μην ανησυχείς. Τη γραμματεία της φυλακής την κάνω εγώ ό,τι θέλω».
Ο Παν. Βλαστός συνομιλεί με τους Κατσαγάνη, Κλεφτογιάννη και Τρομπούκη για να προετοιμαστούν οι δολοφονίες που είχε η σπείρα στα «σκαριά». Και δίδει εντολές ποιος θα πάει και τι όπλο πρέπει να χρησιμοποιηθεί:
Βλαστός: Δεν πρέπει με καλάμι (ενν. καλάσνικοφ) - ξέρω τι σου λέω. Αφού έχουμε το άλλο...
Κλεφτογιάννης: Εμένα αυτό μου αρέσει. Ρε συ, μην επιμένεις, δεν μπορώ εγώ με τα μικρά.
Βλαστός: Εγώ με το μικρό, με μόνο μια φορά τον τελείωσα. Πλάκα μου κάνεις:
Σε άλλες συνομιλίες καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν μέλη να συμμετάσχουν σε δολοφονίες. «Θα βαπτιστείς», λέει ο Βλαστός στον Κατσαγάνη, που είναι επιφυλακτικός να λάβει μέρος σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ δεκάδες είναι οι συνομιλίες Βλαστού - Τρομπούκη για τα λύτρα αλλά και για την προμήθεια εκρηκτικών μηχανισμών και την οργάνωση δολοφονιών.
Βλαστός: Να σου πω τα πυράκια, τα πυράκια μ' ακούς; (ενν. τους πυροκροτητές).
Τρομπούκης: Τα έχει ο μικρός.
Βλαστός: «Πήγαινε εσύ, κατάλαβες, πήγαινε εσύ γιατί εκεί είναι ερημιά. Και πρέπει να γίνει τεστ.
Τρομπούκης: Θα πάω εγώ να του δείξω. Θα του δείξω εγώ. Εγώ θα του πω πώς θα το φτιάξει.
Στην ορολογία τους «το φτιάξιμο» σήμαινε δολοφονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: