Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

"Βολές" από την αντιπολίτευση στις αλλαγές του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν οι κυβερνητικές προτάσεις για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αναμένεται να καταθέσουν για διαβούλευση τις προτάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά τις 25 Αυγούστου, όταν το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής επαναλάβει τις εργασίες του.

Όπως έγινε γνωστό, η βασική αλλαγή αφορά τη συγκρότηση τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων που ο εισαγγελέας αποστέλει στη Βουλή και αφορούν ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Το συμβούλιο αυτό θα αποφαίνεται γνωμοδοτικά και όχι δεσμευτικά για το αν η διαδικασία πρέπει να συνεχίσει στη Βουλή.

Το Τριμελές Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του προέδρου της Βουλής και θα αποτελείται από έναν αρεοπαγίτη που προεδρεύει και δύο προέδρους εφετών. Αυτοί και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο κάθε χρόνου και η θητεία τους διαρκεί ένα χρόνο.

Επίσης, αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής για ενδεχόμενα αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα από πέντε σε έξι χρόνια ενώ δεν αλλάζει η πρόβλεψη για παραγραφή όποιων αξιόποινων πράξεων μετά το κλείσιμο της δεύτερης βουλευτικής περιόδου μετά την τέλεση του αδικήματος.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σχέδιο που απεστάλη στη Βουλή, η αλλαγή θα επέλθει κατ’ αρχήν στον Κανονισμό της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά την υποβολή του εισαγγελικού εγγράφου θα το παραπέμπει στον πρόεδρο του Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτεί, αν από τα προκύπτοντα στοιχεία πιθανολογείται ποινική ευθύνη υπουργού.

Αυτή η γνωμοδότηση θα πρέπει να δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής μέσα είκοσι ημέρες.

Αντιδράσεις

"Πρόχειρες, ατελείς, συνταγματικά ανεφάρμοστες, αλλά και βαθιά υποκριτικές" χαρακτήρισε ο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις κυβερνητικές προτάσεις για την αλλαγή του νόμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε ότι η παρεμβολή στην κοινοβουλευτική διαδικασία τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, με τη μορφή που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι ατελέσφορη και προβληματική, καθώς το συμβούλιο προβλέπεται να γνωμοδοτεί χωρίς να προβαίνει σε καμία προανακριτική πράξη.

Όσον αφορά επέκταση του χρόνου παραγραφής από τα πέντε στα έξι χρόνια, τη χαρακτήρισε "αστεία", δεδομένου ότι η Βουλή ασκεί την σχετική αρμοδιότητά της μέχρι το τέλος της Β΄ Τακτικής Συνόδου της περιόδου που ακολουθεί την τέλεση της κρίσιμης πράξης.

ΚΚΕ

"Η τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή δεν αντιμετωπίζει το θέμα επί της ουσίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο επαναλαμβάνει τις θέσεις του κόμματος.

Σύμφωνα με αυτές η διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών από τη βουλή πρέπει να μην είναι προνόμιο της πλειοψηφίας, αλλά να μπορεί να ξεκινήσει εάν το ζητήσει ένας αριθμός βουλευτών (80, 100 ή 120).

Η προκαταρκτική εξέταση να γίνεται από δικαστικό συμβούλιο. Αυτό να αποφασίζει για την ποινική ή όχι δίωξη και δεν θα γνωμοδοτεί, όπως προβλέπει η τροποποίηση, για να αποφασίσει στη συνέχεια η βουλή, κάτι που η τελευταία κάνει και σήμερα.

Πρέπει να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών. Το γεγονός ότι ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται με την τροποποίηση σε έξι χρόνια από πέντε που είναι, σε τίποτα δεν αλλάζει την κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αίρεται το αξιόποινο με την παρέλευση δύο χρόνων μετά από εκλογές.

nooz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: