Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ "ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ"


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Άγνωστες διαδρομές ύποπτων εμβασμάτων που εκταμιεύονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και μέσω Ιταλίας φέρεται ότι κατέληγαν σε λογαριασμούς που διαχειρίζονταν πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα κρύβει, όπως εκτιμάται, η δικογραφία που έχει σχηματίσει η ιταλική Δικαιοσύνη. Στην προσπάθειά του να χαρτογραφήσει όλους τους πιθανούς σταθμούς των αμαρτωλών τραπεζικών κινήσεων, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός προτίθεται να υποβάλει αίτημα... δικαστικής συνδρομής ζητώντας από τους Ιταλούς συναδέλφους του να του διαβιβάσουν τα στοιχεία του καυτού φακέλου της Siemens που έχουν στο δικό τους αρχείο. Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, οι ιταλικές αρχές κινούνται σε παράλληλη τροχιά με τις ελληνικές σε ό,τι αφορά τις έρευνές τους για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού, καθώς και εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη δικαστική έρευνα. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών εξάλλου πριν από λίγες μέρες Ιταλοί δικαστές εξέτασαν στις φυλακές του Κορυδαλλού τον ήδη προφυλακισμένο για εμπλοκή και στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου Πρόδρομο Μαυρίδη. Το πρώην νούμερο 2 της ελληνικής Siemens ελέγχεται ποινικά και από τους Ιταλούς δικαστές για τα αδικήματα δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) με βάση τη νομοθεσία της γειτονικής χώρας. Δικαστικές πηγές, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η ιταλική Δικαιοσύνη, αν το κρίνει αναγκαίο, να υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα για παράδοση του Πρ. Μαυρίδη ώστε να κριθεί από τα τοπικά δικαστήρια η ενοχή ή αθωότητά του για όσα του αποδίδονται.
Εμπλοκή και άλλων
Η ιταλική δικογραφία περιέχει στοιχεία - καταθέσεις μαρτύρων και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που οδηγούν στην εμπλοκή και άλλων προσώπων πλην του Πρόδρομου Μαυρίδη στην ερευνώμενη υπόθεση. Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις πιθανολογείται ότι ο ιταλικός φάκελος κρύβει σημαντικές αποδείξεις για τουλάχιστον τρία πρόσωπα που ήδη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων αλλά μέχρι σήμερα αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε αξιόποινη συμμετοχή στη διαχείριση των μαύρων ταμείων της Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί ύποπτες κινήσεις από τη μητρική Siemens που έφταναν στην Ιταλία και από εκεί μέρος των εμβασμάτων επέστρεφαν σε τράπεζα της Αυστρίας, όπου υπήρχε ο αποκαλούμενος τροφοδότης λογαριασμός, αλλά κατά περίεργη σύμπτωση τα χρήματα κατέληγαν σε κωδικούς, όπως του περιβόητου Franz ή άλλους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Από την αξιολόγηση του υλικού αυτού και τη διασταύρωσή του με τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του, ο δικαστικός λειτουργός ενδέχεται να συμπληρώσει τα κατηγορητήριά του και να καλέσει για εξηγήσεις πρόσωπα που ήδη έχουν περάσει από το γραφείο του ως κατηγορούμενοι.
Έρευνες και στη... Νιγηρία
Τα νέα στοιχεία μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα βοηθήσουν τις ελληνικές δικαστικές αρχές όχι μόνο στο μέρος της κύριας υπόθεσης που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και άλλα ανοιχτά κεφάλαια που συνδέονται με την εκροή μαύρου χρήματος από τη Siemens, όπως οι συμβάσεις για τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Αρμενίας (Αrmentel) και Ρουμανίας (Romtelecom). Τέλος, στο στόχαστρο του ανακριτή θα βρεθεί και η ανάλογη έρευνα που διενεργήθηκε στη Νιγηρία, καθώς φαίνεται ότι και εκεί έχουν εντοπιστεί ίχνη Ελλήνων, που μένει να διαπιστωθεί αν έχουν και ποινικές προεκτάσεις για την ελληνική Δικαιοσύνη.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: