Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ο ιός χτυπάει το κουδούνι στα σχολεία



Περίπου ενάμιση μήνα πριν χτυπήσει το κουδούνι, εκπαιδευτικοί και αντιπολίτευση καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας για ολιγωρία στην λήψη μέτρων προστασίας έναντι της νέας γρίπης. Την ίδια ώρα, σε Αγγλία, Γαλλία και Αμερική τα αντίστοιχα υπουργεία έχουν αναρτήσει ενημερωτικά φυλλάδια, σποτ, αλλά και οδηγίες προφύλαξης ακόμη και στις επίσημες ιστοσελίδες...
τους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», οι αρμόδιες αρχές της Αγγλίας ήδη έχουν προνοήσει να δώσουν οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους για να αναχαιτίσουν κατά το δυνατόν την εξάπλωση του νέου ιού Α στις σχολικές αίθουσες και στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς να απομακρύνουν από τα νηπιαγωγεία τα χνουδωτά ζωάκια και συστήνουν να μη μοιράζονται τα παιδάκια κραγιόνια και μπογιές. Επιπλέον, αρκετά πανεπιστήμια εφοδιάζονται με γάντια μίας χρήσης και αντισηπτικά σαπούνια, ώστε να είναι προετοιμασμένα στην περίπτωση που ξεσπάσει πανδημία στις πανεπιστημιουπόλεις.

Στις ιστοσελίδες των αρμόδιων υπουργείων της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν αναρτήσει αμφότερα γενικές οδηγίες για την προστασία μικρών και μεγάλων από τη νέα γρίπη. Στη διάθεση των πολιτών υπάρχουν σποτ που εκπαιδεύουν τους μεγάλους πώς να μαθαίνουν στα παιδιά τους τους κανόνες υγιεινής (όπως για παράδειγμα να μην πιάνουν χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και να μη βάζουν τα χέρια τους στη μύτη και το στόμα). Στόχος είναι να γνωρίζουν οι μαθητές πώς να συμπεριφερθούν, όταν θα βρεθούν μακριά από την επίβλεψη των γονέων τους στις αίθουσες του σχολείου.

Στην Αμερική πάλι, ήδη από τις 11 Ιουνίου, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης οδηγία που υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας και η υπουργός Υγείας, βάσει της οποίας όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας οφείλουν να λάβουν μέτρα για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού. Έτσι, μεταξύ άλλων, συμβουλεύουν τους διευθυντές να επικαιροποιήσουν τον τηλεφωνικό τους κατάλογο με τα επείγοντα τηλέφωνα και να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Σύγχυση
Στη χώρα μας ωστόσο έχει προκληθεί σύγχυση μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, που άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς ανάλογα με τη διασπορά και την ένταση της νέας γρίπης στη χώρα μας, παρόλο που λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι οι οποίοι συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο των σχολείων δεν αποτελεί λύση, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία.

Στο μεταξύ, η καθυστέρηση του υπουργείου Παιδείας να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για τη νέα γρίπη και να ανακοινώσει τον σχεδιασμό του ή πιθανές οδηγίες σε μαθητές και γονείς ανάγκασε τους δασκάλους να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έστειλε επιστολή στον κ. Σπηλιωτόπουλο με την οποία του ζητάει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν για να συζητήσουν το θέμα αντιμετώπισης της γρίπης στα σχολεία.

«Δεν έχουμε χρόνο»
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία, αφού δεν την πήρε εγκαίρως το υπουργείο. «Θέλουμε να ενημερωθούμε από το υπουργείο για το τι σκοπεύει να κάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης. Δεν μπορούν να γίνονται όλα την τελευταία στιγμή. Δεν έχουμε χρόνο, αφού τα σχολεία ανοίγουν σε περίπου έναν μήνα. Από τώρα θα πρέπει να υπάρξει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός. Πρέπει να παίρνουμε μέτρα για το χειρότερο σενάριο, άσχετα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αντιμετωπίσουμε τελικά το καλύτερο σενάριο».

Όπως συμπλήρωσε, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να έχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

πηγή Τα Νέα



Δεν υπάρχουν σχόλια: