Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ!


Της Κατερίνας Κοσμά
(από την Ημερησία)

Μομφή στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να βγάλει την οικονομία από την κρίση, αποδίδει έκθεση-καταπέλτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία εμφανίζει την Ελλάδα ως τελευταίο... τροχό της αμάξης σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας τόσο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ώρα που ο κ. Καραμανλής ζητά νωπή λαϊκή εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες για να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, που κρίνονται απαραίτητες για να εξέλθει η χώρα από την κρίση, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον αφήνει έκθετο:
Η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και να προσαρμοστεί στις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις για βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η χώρα στον δείκτη ανταγωνιστικότητας (στον οποίο μετέχουν 133 κράτη) κατά τέσσερα σκαλοπάτια στην 71η θέση. Έτσι από το 2007 οι χαμένες θέσεις ανέρχονται πλέον σήμερα σε δέκα!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2009-2010 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η Ελλάδα, δηάδή η χώρα με το 27ο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσο, καταλαμβάνει την 71η θέση ανάμεσα σε 133 κράτη ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 67η. Μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 35η, ενώ χειρότερη επίδοση εμφανίζουν μονάχα η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο την ξεπερνούν σε επίδοση χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κολομβία, το Καζακστάν και το Μαυροβούνιο!
Υψηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία, που φέτος είναι 61η, βελτιώνοντας κατά δύο θέσεις την παρουσία της στον κατάλογο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: