Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραχώρηση λυόμενων οικίσκων στις πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές


Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Η πλέον πρόσφατη απόφαση με την οποία μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την τοποθέτηση λυόμενου οικίσκου στη θέση της απολεσθείσης κατοικίας του, ακόμα κι αν αυτή χτίστηκε παράνομα μέσα στο δάσος ή είναι αυθαίρετη, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητά της, καθώς υποστηρίζει παράνομες πρακτικές που συνεργούν στην καταστροφή των δασών.
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν απαιτεί τον προηγούμενο έλεγχο από τη δασική υπηρεσία ή την κατάθεση σχετικών εγγράφων και επομένως δεν διαχωρίζει εκείνους που είχαν χτίσει νόμιμα από όσους καταπάτησαν δάση και έχτισαν παράνομα.
Η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται σε αντίφαση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του ίδιου του Πρωθυπουργού παλαιότερα ότι «ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος» και ότι οι αυθαιρετούντες δεν θα λάβουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις, αλλά σαφώς εξυπηρετεί τις μικρόπνοες ψηφοθηρικές τακτικές της πανικόβλητης κυβέρνησης.
Φαίνεται ότι λίγες μέρες μετά την πύρινη καταστροφή έχουμε και πάλι «εκπτώσεις» προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει τους φτηνούς προεκλογικούς της στόχους.
Ακόμη και στο παρά πέντε η απερχόμενη κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει και πάλι στην εκποίηση του δασικού πλούτου της χώρας προς χάριν του δικού της βραχυπρόθεσμου μικροκομματικού οφέλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: