Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση Λ. Κατσέλη, σε απάντηση στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε απάντηση στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Παπαθανασίου στη σημερινή του ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρος:

- Η Ν.Δ. διατηρεί το ΕΤΑΚ, ένα χαράτσι που επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

- Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να μην φορολογεί τις πολύ μεγάλες κληρονομιές, ευνοώντας τους εύπορους μεγαλοκληρονόμους.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

- Εφαρμόζει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, από όποια πηγή κι αν προέρχονται. Εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα.

- Καταργεί το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και φορολογεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.

- Αναπροσαρμόζει το αφορολόγητο για την προστασία των μικρών, φτωχών ιδιοκτησιών που κληρονομούνται και φορολογεί μόνο τον μεγάλο πλούτο που λόγω κληρονομιάς αλλάζει χέρια.

Με την φορολογική πολιτική της Ν.Δ. το φορολογικό βάρος στη χώρα μας (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) αυξήθηκε από 39,5% το 2003 σε 42,7% το 2008. Η Ελλάδα είναι η χώρα, στον ΟΟΣΑ, με το υψηλότερο φορολογικό βάρος μετά την Ουγγαρία!

Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Οι πολίτες σε λίγες ημέρες θα κληθούν να επιλέξουν αν θα συνεχιστεί η πολιτική της φοροεπιδρομής και της σκληρής λιτότητας, ή αν η χώρα θα αλλάξει σελίδα, ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: