Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΗΡΩΝ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Ομηρος των επιθυμιών των ιστορικών στελεχών του κόμματός του εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν μπορεί να επιβάλει ούτε την ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Μία εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών κι ενώ στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή διατυμπανίζουν ότι το μήνυμα που θα εκπέμψει μέσα από τις... λίστες θα είναι αυτό της ανανέωσης, δυο ιστορικά στελέχη της ΝΔ ακυρώνουν στην πράξη την προσπάθεια αυτή, ανακοινώνοντας πριν από τον πρωθυπουργό την απόφασή τους (!!) να είναι υποψήφιοι. Την αρχή έκανε ο θείος του κ. Κ. Καραμανλή, Αχιλλέας, ο οποίος δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και με επιστολή στους ψηφοφόρους της ΝΔ στις Σέρρες ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις 4 Οκτωβρίου.
«Με στόχο την ολοκλήρωση των προσπαθειών μου αποφάσισα να μετάσχω στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά και δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να διατυπώσει μια...διαφορετική άποψη.
Η επιλογή αυτή του κ. Αχ. Καραμανλή, πέραν του ότι εκθέτει τον πρωθυπουργό, αποτυπώνει και το κλίμα το οποίο επικρατεί στην οικογένεια του πρωθυπουργού, καθώς είναι η δεύτερη -μετά τη δήλωση «ποταμό» του κ. Λιάπη- επιθετική κίνηση προς τον πρωθυπουργό.
ΜήνυμαΤην ίδια ώρα, ανοιχτό είναι και το μέτωπο με τον κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια (εφημ. «Πρώτο Θέμα») την απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι και στις εκλογές του 2007, όταν είχε αναπτυχθεί και πάλι η φιλολογία περί απομάκρυνσής του από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είχε διαμηνύσει ότι, εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, τότε ο ίδιος θα επιστρέψει στην Α Αθηνών.
Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι στελέχη της Ρηγίλλης πρότειναν στην κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αλεξία, να είναι η ίδια υποψήφια, αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν κατ αρχήν αρνητική. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον κ. Εβερτ να είναι και πάλι υποψήφιος στη λίστα Επικρατείας.
Οπως τόνιζαν μέλη της κυβέρνησης, είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να θέλει με την τοποθέτησή του στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου να εκτονώσει τις αντιδράσεις απέναντι στο ενδεχόμενο αποκλεισμού του κ. Π. Δούκα από τους συνδυασμούς. Στο Επικρατείας θα είναι επίσης (πιθανότατα δεύτερος) ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μένει μακριά από τις συζητήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις.
ΣυνάντησηΣε εκκρεμότητα φαίνεται επίσης ότι βρίσκεται το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Δημ. Σιούφα από το ψηφοδέλτιο της Καρδίτσας στο Επικρατείας. Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αλλά οριστική απόφαση δεν ελήφθη, γεγονός που δεν επέτρεψε στον κ. Σιούφα να κάνει πολιτικές δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και να «κάψει» νωρίς τη δυνατότητα που έχει από τον νόμο.
Εάν η υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είχε «κλειδώσει», δεν θα είχε πρόβλημα να εμφανιστεί στις τηλεοπτικές κάμερες, καθώς η σχετική πρόβλεψη για μία εμφάνιση σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό αφορά μόνον εκείνους που ζητούν τον «σταυρό προτίμησης» των πολιτών και όχι τους υποψήφιους στο Επικρατείας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: