Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Εργα και όχι λόγια, τοποθετήσεις επί κυβερνητικών δράσεων και όχι ζυμώσεις επί παντός επιστητού στα μέσα ενημέρωσης ζήτησε από τους υπουργούς του ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού και επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών. Με αυτές τις συστάσεις ο πρωθυπουργός θέλησε να προετοιμάσει την κυβέρνησή του για τα δύσκολα που έρχονται στο κοινωνικό πεδίο, στην οικονομία, στα θέματα ασφάλειας και στην εξωτερική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να διευκρινίσει... ποιοι θα συμμετέχουν και αν θα πρόκειται για πολιτικό ή υπηρεσιακό όργανο. «Κάθε σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της έχει ένα όργανο διαχείρισης κρίσεων για όλες τις έκτακτες καταστάσεις», σημείωσε στο «Εθνος» στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.
Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου μάς αποκάλυψε επίσης πως «αναζητείται χώρος στο υπουργείο Αμυνας ή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να στεγαστεί το επιτελείο που θα αναλάβει την ευθύνη να τροφοδοτεί με στοιχεία την κυβέρνηση».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, ένας τομέας στον οποίο ο κύριος ρόλος έχει ανατεθεί στον Θ. Πάγκαλο, τόσο για κοινωνικά θέματα όσο και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε στους υπουργούς του την ανάγκη:
Να μην κρύβουν τα προβλήματα.
Να δείχνουν αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο.
Να συνεννοούνται πριν ανακοινώνουν νομοσχέδια, για να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.
Να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.
Το τελευταίο έχει να κάνει με την παρατήρηση επιτελών του πως πολλοί υπουργοί ένιωσαν την ανάγκη να βγουν και να δώσουν συνεντεύξεις, λέγοντας πράγματα που δημιούργησαν σύγχυση. Φρόντισε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να τους επισημάνει ότι θα πρέπει να τοποθετούνται επί αποφάσεων και όχι επί σεναρίων και προθέσεων.
Η συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, που θα μεταδίδει εικόνα στους έχοντες την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, κρίθηκε απαραίτητη εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, της πρώτης επετείου από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο με τους λαθρομετανάστες.
Κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν σε αυτή οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ η κυβέρνηση θα συγκροτεί «σχήματα μάχης» κατά περίπτωση, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων κάθε φορά κυβερνητικών στελεχών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη στάση του ΚΚΕ. Η Α. Διαμαντοπούλου έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν μπλοκαρισμένη από συνδικαλιστές του Περισσού. Ετσι, πρωταγωνίστησε στη σχετική συζήτηση μαζί με τον Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Α. Λοβέρδο.
Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, είπε πως «ξεκίνησαν την επίθεση από το βράδυ των εκλογών, επιχειρούν να μας βάλουν εμπόδια, βλέπουν την επιτυχία μας ως αντίπαλο»! Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε πως το θέμα χρήζει αντιμετώπισης, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαστε εμείς που ανοίγουμε το μέτωπο».
Εγινε, ακόμη, απολογισμός των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης, ο οποίος κρίθηκε θετικός. Επαναβεβαιώθηκε η συνέπεια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς και η επιμονή στις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης και της λογοδοσίας.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: