Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Αλλάζουν τα σχέδια για Γραμματικό και σκουπίδια


της Μαριάννας Τζάννε

Τον γόρδιο δεσμό της κατασκευής ΧΥΤΑ στην Αττική επιχειρεί να λύση η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιμπίλη.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Γραμματικό και όσα προηγήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού με τις επεμβάσεις των ΜΑΤ στη θέση όπου έχει χωροθετηθεί ο νέος σκουπιδότοπος, συνιστούν μια τριτοκοσμική εικόνα για τη χώρα, που η νέα υπουργός επιδιώκει να αλλάξει.

Οπως ανέφερε χθες η κυρία Μπιρμπίλη σε συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), με σκοπό την ασφαλή διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων μετά την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Με τον τρόπο αυτό το υλικό που θα θάβεται δεν θα είναι απόβλητο αλλά υπόλειμμα, γεγονός που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων με στόχο να δημοπρατηθούν τα σχετικά έργα στις αρχές του 2010.

Η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η μόνη πρωτοβουλία της απελθούσας κυβέρνησης ήταν το σφράγισμα των ανεξέλεγκτων χωματερών και αυτό, όπως είπε, «με παλινωδίες και καθυστερήσεις».

Μίλησε ακόμη για τον κίνδυνο απώλειας πόρων από την Ε.Ε. λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, καθώς επίσης για την απειλή υπέρογκων προστίμων για τη διατήρηση των χωματερών.

Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπίλη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή με σκοπό τον αποτελεσματικό προγραμματισμό για τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ρύποι και η Κοπεγχάγη

Ατολμες υπήρξαν, πάντα, κατά την υπουργό Περιβάλλοντος οι διαπραγματεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών για το περιβάλλον με θέμα τις κλιματικές αλλαγές εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Οπως τόνισε, οι αναπτυγμένες χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο πακέτο χρηματοδότησης, προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι και το ζητούμενο για να υπάρξει μια συμφωνία για τη μετά Κιότο εποχή.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών ήταν και η μείωση των εκπομπών των ρύπων στη ναυτιλία και τις αερομεταφορές, θέμα για το οποίο είχε προηγηθεί συνάντηση της υπουργού με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η συζήτηση κατέληξε σε μείωση 20% των ρύπων με βάση τα στοιχεία του 2005 και υπό την προϋπόθεση της διεθνούς εφαρμογής του μέτρου για όλους τους ναύλους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης και άλλα δύο θέματα: η ενσωμάτωση των οδηγιών που αφορούν στη διαχείριση των υλικών από τη διάλυση των πλοίων αλλά και η οδηγία για την επεξεργασία του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, η Ελλάδα συντάχθηκε στο πλευρό της ισπανικής προεδρίας συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες της για την πρόληψη των πυρκαγιών στις μεσογειακές χώρες.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: