Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Παπακωνσταντίνου: Η υποβάθμιση από Fitch οφείλεται στα λάθη του παρελθόντος

«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σήμερα από τον οίκο Fitch αποτελεί μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ακόμη ότι:

«Η υπέρβαση του δανεισμού, μέσα στο 2009, πέρα από το ανακοινωθέν ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακή ή κοινωνική στόχευση, και ο πραγματικός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού με την κατάρρευση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, που ήταν ήδη γνωστός από τα ταμειακά ελλείμματα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και πλέον αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, κατέστησαν αναπόφευκτη την αναμενόμενη από την αγορά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις σχετικές αξιολογήσεις.

Αυτά τα ήδη γνωστά δεδομένα, σήμερα έρχεται να τα ενσωματώσει και ο οίκος Fitch. Η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Αναφέρεται στο πρόβλημα καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων και σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή στην πολιτική επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του τόπου να αποκρύπτει αντί να διορθώνει τα προβλήματα και να υποτιμά τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στο σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διαφυλάξουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας».
nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: